• Ναυτιλία

    N. Τσάκος: Γιατί η Morgan Stanley υποβάθμισε την ΤΕΝ. Οι προοπτικές της ναυτιλιακής

    Νίκος Τσάκος

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation


    Οι επικείμενες αποπληρωμές χρεών σε συνδυασμό με την βραχυπρόθεσμη αδυναμία που εμφανίζει η αγορά των τάνκερ αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Μorgan Stanley υποβάθμισε τις μετοχές της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας παραμένουν θετικές.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου περιέκοψαν τη σύσταση τους για τις μετοχές της TEN σε equal weight από overweight, επισημαίνοντας ότι η επικείμενη αναχρηματοδότηση των προνομιούχων μετοχών της και οι αποπληρωμές χρεών θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ρευστότητα της.

    Είναι πιθανό η ναυτιλιακή να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα της προκειμένου να αποπληρώσει τις μετατρέψιμες σε μετοχές σειρών B και C.

    Παρά το γεγονός ότι η Morgan Stanley δεν βλέπει χρηματοοικονομικό κενό ή κίνδυνο για το μέρισμα ύψους 0,20 δολαρίων, το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους της ΤΕΝ μειώνει την ικανότητά της να αυξήσει ή να καταβάλλει υψηλότερα μερίσματα, ακόμη και όταν βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς των τάνκερ, το 2020-2021.

    Θετικές προοπτικές

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να βλέπουν σημαντική μακροπρόθεσμη αξία, καθώς η μόχλευση τελικά μειώνεται και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα είναι διαθέσιμες για τους κατόχους κοινών μετοχών.

    Τα σταθερά μακροπρόθεσμα συμβόλαια ναύλωσης που έχει η ναυτιλιακή και το χαμηλό κόστος αναμένεται να συμβάλουν στην αποπληρωμή των χρεών της. Σημειώνεται ότι η ΤΕΝ έχει το 1/3 του στόλου της ναυλωμένο για χρονικές περιόδους τριών έως εννέα ετών, σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

    Την ίδια ώρα, η Tsakos Energy, έχει το χαμηλότερο επιτόκιο στον κλάδο, καθώς και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος για τα πλοία της, γεγονός που της επιτρέπει να διατηρήσει το ισοζύγιο ρευστότητας στα κανονικά επίπεδα, αναφέρει η ανάλυση.

    Η Morgan Stanley θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΤΕΝ στα 4 δολάρια. Ο τίτλος έκλεισε χθες στην αγορά της Nέας Υόρκης στα 3,45 δολάρια, ενώ έχει καταγράψει υψηλό 52 εβδομάδων στα 3,98 δολάρια και χαμηλό στα 2,56 δολάρια.

    Η κεφαλαιοποίηση της ΤΕΝ ανέρχεται στα 298 εκατ. δολάρια.

    neo energy νικος τσακος
    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) “Neo Energy” της TEN είναι χωρητικότητας 147.000-cbm και κατασκευής του έτους 2007

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Π. Λιβανός: Κέρδη ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο 2018 για τη GasLog

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Γ. Αγγελικούσης: Η νέα κίνηση του εφοπλιστή στην αγορά LNG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποια μεγάλη ναυτιλιακή «έκλεψε» πλοία που διεκδικούσαν ελληνικές εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ