• Ναυτιλία

    IMO: Στις 18-22 Μαρτίου η συζήτηση για ανακύκλωση, ρυπάνσεις και ενεργειακής απόδοσης πλοίων

    Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκες

    Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκες


    H 81η σύνοδος, της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC), του ΙΜΟ, θα πραγματοποιηθεί στις 18-22 Μαρτίου 2024, όπου θα συζητηθούν διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές σχετικά με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), μεταξύ των βασικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το MEPC 81 αναμένεται να συζητήσει την εφαρμογή της στρατηγικής του IMO GHG 2023.

    Το MEPC αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα υπό την αρμοδιότητα του ΙΜΟ. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο και την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία που καλύπτεται από τη συνθήκη της MARPOL, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των χημικών που μεταφέρονται χύμα, των λυμάτων, των σκουπιδιών και των εκπομπών από τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ατμοσφαιρικών ρύπων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στη ημερήσια διάταξη είναι η διαχείριση υδάτων έρματος, τα συστήματα αντιρρύπανσης, η ανακύκλωση πλοίων, η ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τον προσδιορισμό ειδικών περιοχών και ιδιαίτερα ευαίσθητων θαλάσσιων περιοχών.

    Της συνεδρίασης MEPC 81 προηγείται η 16η συνεδρίαση της Διασυνεδριακής Ομάδας Εργασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία (ISWG-GHG 16), από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου 2024.

    Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ αφορούν αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση των πλοίων

    Αναλυτικότερα θα συζητηθούν:

    Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία – εφαρμογή της στρατηγικής του IMO GHG 2023 – Συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τον οικονομικό μηχανισμό τιμολόγησης GHG και το τεχνικό πρότυπο καυσίμων

    Ενεργειακή απόδοση πλοίων – εκθέσεις για την κατανάλωση μαζούτ.

    Αντιμετώπιση θαλάσσιων απορριμμάτων – Έγκριση τροπολογιών σχετικά με τις διαδικασίες αναφοράς για χαμένα εμπορευματοκιβώτια και συστάσεις για τη θαλάσσια μεταφορά πλαστικών pellets σε εμπορευματοκιβώτια εμπορευμάτων.

    Εφαρμογή της σύμβασης διαχείρισης υδάτων έρματος – φάση δημιουργίας εμπειρίας, έγκριση επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών και έγκριση τροποποιήσεων στη σύμβαση BWM.

    Προτάσεις για Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών.

    Εφαρμογή της σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ανακύκλωση πλοίων.

    Κινητήρας ντίζελ που αντικαθιστά σύστημα ατμού – σχέδιο τροπολογιών του παραρτήματος VI της MARPOL

    Μείωση υποβρύχιου θορύβου – σχέδιο σχεδίου δράσης προς εξέταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειρατική επίθεση στη Σομαλία με 23 ναυτικούς ομήρους

    P. Vago (MSC Crociere): Η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει επενδύσει 75 δισ. δολ. για την κατασκευή 150 πλοίων

    Performance (Α.Μιχαλόπουλος – Αλίκη Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 211,4 εκατ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ