• Ναυτιλία

    Οι τρομοκράτες “χτύπησαν” και την οικονομία της Γαλλίας

    Παρίσι

    Παρίσι


    Ασφαλώς οι μεγαλύτερες απώλειες σε μία τρομοκρατική επίθεση είναι οι ανθρώπινες. Ωστόσο, δεν είναι και οι μοναδικές, καθώς οι οικονομικές απώλειες είναι επίσης σοβαρές – και πλέον, αυτές οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

    Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, που συλλέγει σχετικά στοιχεία από το 1997, το 2014 οι τρομοκρατικές ενέργειες στοίχισαν στον κόσμο 52,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και τις απώλειες του 2001, όταν σημειώθηκε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και οι απώλειες εκτιμώνταν τότε σε 51,5 δις δολάρια.

    Για τον υπολογισμό των ποσών αυτών συνυπολογίζονται η αξία των περιουσιών που υπέστησαν ζημιές από τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και το κόστος των θανάτων και των τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εξόδων και των χαμένων εσόδων των θυμάτων. Αντίθετα, δε λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως η αυξημένη αστυνόμευση, η αύξηση των ασφαλίστρων ή η «παράλυση» μίας πόλης μετά από μία τρομοκρατική επίθεση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, Steve Killelea, η πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι θα έχει άμεσες συνέπειες στη γαλλική οικονομία, αν και οι συνέπειες αυτές θα καταγραφούν στην έκθεση που θα καταρτίσει το Ινστιτούτο την επόμενη χρονιά.

    Ήδη, πάντως, τα μηνύματα για τη Γαλλία είναι αρνητικά. Εταιρείες που είχαν προγραμματίσει μεγάλα events στο Παρίσι προτιμούν να τα ακυρώσουν για λόγους ασφαλείας, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που είχαν προγραμματίσει ταξίδια στη Γαλλία το επόμενο διάστημα, όμως πλέον φοβούται να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια αυτά. Παράλληλα, η καταναλωτική κίνηση στο Παρίσι έχει «παγώσει», ενώ το μακελειό στο θέατρο Bataclan οδηγεί σε ακυρώσεις συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

    Αντίθετα, η UEFA αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Γαλλία, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα ότι η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2016 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στη χώρα, όπως έχει προγραμματιστεί.

    Όμως το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Γαλλία είναι ανυπολόγιστο, και μένει να αποδειχθεί αν μακροπρόθεσμα αυτό το πλήγμα θα μετριαστεί ή θα επιδεινωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ