• Ναυτιλία

    Η Ρωσία εισήγαγε 600 κοντέινερ με μπανάνες κάθε εβδομάδα! Αναταράξεις στις μεταφορές με πλοία-ψυγεία

    Εμπορευματοκιβώτια

    Εμπορευματοκιβώτια


    Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων με ψυγεία, ιδίως δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας ως βασικής αγοράς εισαγωγών και εξαγωγών.

    Σύμφωνα με το οίκο Drewry, τόσο η Ρωσία όσο και -σε μικρότερο βαθμό- η Ουκρανία είναι σημαντικοί παίκτες στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Μαζί, οι δύο χώρες εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5% της ετήσιας ναυτιλιακής κίνησης με πλοία ψυγεία.

    Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτόν τον τομέα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους παραγωγούς, στις ναυτιλιακές εταιρείες και στους εξειδικευμένους φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων.

    Μόνο η Ρωσία εισήγαγε περίπου 4 εκατομμύρια τόνους φρέσκων προϊόντων δια θαλάσσης το 2021, το 40% των οποίων ήταν μπανάνες, κυρίως από τον Ισημερινό, και μικρότερη ποσότητα από την Κεντρική Αμερική.

    Ο Drewry εκτιμά ότι περίπου το 50% του όγκου των μπανανών που φτάνουν στη Ρωσία μεταφέρεται σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που ισοδυναμεί με κατά μέσο όρο περίπου 600 κοντέινερ την εβδομάδα.

    Ναυτιλιακοί κύκλοι υποστήριζαν ότι εάν αυτό το εμπόριο σταματήσει ή επιβραδυνθεί, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα εμπορευματοκιβωτίων που είναι πιθανό να δώσει στους μεταφορείς εποχιακών προϊόντων μια βραχυπρόθεσμη ανάπαυλα, οι οποίοι σήμερα αγωνίζονται να αποκτήσουν χωρητικότητα για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Σύμφωνα με τον Drewry, οι πιο σοβαρές επιπτώσεις για τις εξαγωγές φρούτων θα γίνουν αισθητές πολύ γρήγορα.

    Οι όγκοι από τη Χιλή, το Περού και την Αργεντινή θα επηρεαστούν άμεσα, καθώς όλες οι χώρες βρίσκονται σε πλήρη εξαγωγική περίοδο αυτή τη στιγμή.

    Στο μεταξύ, οι αποστολές εσπεριδοειδών από το Μαρόκο πλησιάζουν στο τέλος τους, ενώ η Νότια Αφρική και η Αργεντινή θα μπουν στο προσκήνιο από τον Μάιο.

    Η Βραζιλία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής κρέατος στη Ρωσία, με τους όγκους όλο το χρόνο να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εισαγωγών της, που υπολογίζονται σε 325.000 τόνους.

    Η απευθείας αποστολή μπανανών στην Ουκρανία αξίζει περίπου 250.000 τόνους ετησίως, με μικρότερες ποσότητες εσπεριδοειδών που συνήθως προέρχονται από πιο κοντινές χώρες, ιδίως την Αίγυπτο και την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Νηολογήθηκε φορτηγό πλοίο στο Νηολόγιο της Χίου

    Diana Shipping: Εξασφάλισε έσοδα 45,07 εκατ. δολάρια

    Costamare: Κέρδη ρεκόρ το 2021 και ειδικό μέρισμα στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ