• Ναυτιλία

    Η προσάραξη του MSC Istanbul δεν προκάλεσε προβλήματα στη Διώρυγα του Σουέζ

    MSC Istanbul

    MSC Istanbul


    Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Istanbul προσάραξε χθες το απόγευμα κατά τη διέλευση του στη Διώρυγα του Σουέζ ενώ κατευθυνόταν βόρεια κοντά στην πόλη Ισμαηλία.

    Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, ανακοίνωσε ότι τέσσερα ρυμουλκά, μεγάλης ιπποδύναμης, αναχώρησαν αμέσως από το Πορτ Σάιντ για να αποκολλήσουν το πλοίο και ότι η κυκλοφορία μέσω της πλωτής οδού δεν παρεμποδίστηκε επειδή το ατύχημα σημειώθηκε σε τμήμα του καναλιού όπου λειτουργεί παράλληλα άλλη διαδρομή διέλευσης.

    Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ επίσης, αν και δεν αποκάλυψε τα αίτια της προσάραξης, γνωστοποίησε ότι μετά από πέντε ώρες προσπάθειας το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 16.600 TEU που προερχόταν από τη Μαλαισία και είχε προορισμό την Πορτογαλία απελευθερώθηκε χάρη στην προσπάθεια της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.

    Ειδικότερα να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Λιβερίας, που κατασκευάστηκε το 2015, μήκους 399 μέτρων, πλάτους 54 μέτρων και τρέχον βύθισμα 15,1 μέτρων σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το VesselFinder.

    Η προσάραξη, που επιλύθηκε σε λίγες ώρες, δεν θα μπορούσε να μην υπενθυμίσει το παρόμοιο περιστατικό που συνέβη νοτιότερα στη Διώρυγα του Σουέζ με το μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given το οποίο στις 21 Μαρτίου 2021 παρέλυσε εντελώς την κυκλοφορία για μια εβδομάδα πλοίο κατά μήκος της Διώρυγας.

    Η προσάραξη του Ever Given υποχρέωσε την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ να αποκτήσει ισχυρότερα ρυμουλκά για την αντιμετώπιση παρόμοιων ατυχημάτων στα οποία εξακολουθούν να εμπλέκονται μεγάλα και τελευταίας γενιάς φορτηγά πλοία.

    Διαβάστε επίσης:

    Wilson Sons: Λειτουργούν 528 νεοφυείς επιχειρήσεις στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία παγκοσμίως

    Drewry: Οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια έχουν υποχωρήσει 80% μέσα σε ένα χρόνο!



    ΣΧΟΛΙΑ