• Ναυτιλία

    Η Ουκρανία έβγαλε τους 5 Έλληνες εφοπλιστές από τη μαύρη λίστα με τους «σπόνσορες» του ρωσικού πολέμου

    • NewsRoom
    (πάνω) Δ. Διαμαντίδης, Γ. Οικονόμου, Γ. Προκοπίου (κάτω) Θ. Μαρτίνος, Ν. Μαρτίνος

    (πάνω) Δ. Διαμαντίδης, Γ. Οικονόμου, Γ. Προκοπίου (κάτω) Θ. Μαρτίνος, Ν. Μαρτίνος


    Εκτός της μαύρης λίστας με τους «σπόνσορες» του ρωσικού πολέμου έβγαλε τις πέντε ελληνικές ναυτιλιακές η Ουκρανία, κίνηση που συνέπεσε με το κλείσιμο της συμφωνίας των κρατών της ΕΕ για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Πρόκειται για τις Minerva Marine του Θανάση ΜαρτίνουTMS Tankers του Γιώργου ΟικονόμουThenamaris του Νικόλαου ΜαρτίνουDelta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίες σύμφωνα με την Ουκρανία συνέχιζαν να μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο.

    Ωστόσο, όπως αναγράφεται πλέον στον ιστότοπο «War&Sanctions» το προηγούμενο status των πέντε εταιρειών «αναστέλλεται για την περίοδο των διμερών διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν την Τετάρτη για το 11ο πακέτο κυρώσεων που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των υφιστάμενων κυρώσεων.

     

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων «θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές, στοχεύοντας οντότητες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο».

    «Το εργαλείο μας για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να έχει στα χέρια της προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το 11ο πακέτο κυρώσεων η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία είχαν θέσει ως προϋπόθεση για την έγκριση των νέων μέτρων τη διαγραφή των εταιρειών τους από τη λίστα με τον τίτλο «Διεθνείς σπόνσορες του Πολέμου» που έχει συντάξει το Κίεβο, με σειρά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θεωρούσε ότι παραβίαζαν τις κυρώσεις.

    Η Ελλάδα, υποστήριζε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν την παραβίαση των κυρώσεων και αυτά να γνωστοποιούνται στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές που κατηγορούνταν δεν παραβίαζαν τα περιοριστικά μέτρα.

    Σε άρθρο του το Politico είχε γράψει τον περασμένο μήνα ότι «η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να πετύχουν στον στόχο τους».

    Διαβάστε ακόμη:

    Στα χαρακώματα Ελλάδα και Ουκρανία για πέντε Έλληνες εφοπλιστές

    Wars & Sanctions: Aυτοί είναι οι Έλληνες «σπόνσορες» του ρωσικού πολέμου

    Robin Brooks: Η πολεμική μηχανή του Πούτιν εξαρτάται από τα ελληνικά πλοία

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ