• Ναυτιλία

    Οι Ελληνίδες της ναυτιλίας επικεφαλής της WISTA: Έλπη Πετράκη (International), Άννα Βούργος (Κύπρος) Δάφνη Αγγελίδη (Αργεντινή), Αλεξάνδρα Αναγνώστη – Iron (ΗΠΑ)


    Η Ελπινίκη (Έλπη) Πετράκη διαδέχθηκε πρόσφατα στην προεδρία της WISTA International, την Ελληνοκύπρια Δέσποινα Θεοδοσίου – Παναγιώτου. Ίσως, όμως, δεν έγινε γνωστό ότι έδωσε μάχη για την εκλογή της, με μια άλλη Ελληνίδα, την Αλεξάνδρα Αναγνώστη – Iron, από την WISTA των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν δύο ακόμη Ελληνίδες, που βρίσκονται στην προεδρία των WISTA, στην Κύπρο και στην Αργεντινή.

    Στην προεδρία της WISTA Αργεντινής βρίσκεται η Δάφνη Αγγελίδη και στην WISTA Κύπρου, η Άννα Βούργος.

    Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες στο χώρο της ναυτιλίας έχουν μια εντυπωσιακή παρουσία σε όλα τα επίπεδα που δραστηριοποιούνται, είτε διευθύνοντας ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Μαρία Ι. Αγγελικούση, η Άννα Α. Αγγελικούση, η Αγγελική Φράγκου,η Μελίνα Τραυλού, η Ευγενία Ανδριανοπούλου, η Σεμίραμις Παληού, η Ιωάννα Προκοπίου, η Ιφιγένεια Παναγιωτίδη και άλλες, είτε ως στελέχη διαφόρων οργανισμών, όπως η Δωροθέα Ιωάννου, η Έλπη Πετράκη, η Μαρία Φραγκίστα.

    Η WISTA, είναι η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση γυναικών της ναυτιλίας. Η Women’s International Shipping & Trading Association, ιδρύθηκε το 1974, με 56 χώρες να υποστηρίζουν μία εθνική Ένωση WISTA (NWA).

    Οι εθνικές γυναικείες ενώσεις της ναυτιλίας παρέχουν δικτύωση εντός της χώρας και σε περιφερειακό επίπεδο, ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρήσεων και δεξιοτήτων, εταιρική προβολή και επίσης διευκολύνουν τις σχέσεις εντός του κλάδου.

    Η WISTA επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του υφιστάμενου χάσματος ηγεσίας μεταξύ των φύλων στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, την οικοδόμηση μιας κοινότητας μεταξύ των μελών της, την παροχή διασύνδεσης με άλλα συναφή ιδρύματα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, την ενδυνάμωση των γυναικών, τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας με πλουραλισμό και συμμετοχικότητα, την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων σε θέσεις ευθύνης, την προώθηση επαγγελματικών σχέσεων, τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης ως μέσο επαγγελματικής εξέλιξης και ανέλιξης, την ενασχόληση με επίκαιρα ζητημάτων της ναυτιλίας, την συνεργασία με οργανισμούς και θεσμικούς φορείς, την προώθηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Η ΕΛΠΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

    Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ελπινίκη (Έλπη) Πετράκη, αναδείχθηκε πρόσφατα πρόεδρος της WISTA International. Η Έλπη Πετράκη είναι και πρόεδρος της WISTA Hellas και διαδέχθηκε στην προεδρία της WISTA International την Δέσποινα Παναγιώτου – Θεοδοσίου. Ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, Χαράλαμπος Σημαντώνης, σχολιάζοντας το γεγονός της εκλογής της, δήλωσε: “Συγχαρητήρια, σε μια προσωπικότητα που αξίζει”.

    Η Ελπινίκη Πετράκη είναι Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (EENMA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Έχει πάντα ως στόχο να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία στους οργανισμούς και να υποστηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς ναυτιλίας.

    Η Έλπη Πετράκη συμμετέχει στην εταιρεία ENEA MANAGEMENT INC και έχει συμμετάσχει σε πολλές λειτουργίες και δράσεις της εταιρείας που επικεντρώνονται κυρίως στο operation και το chartering των πλοίων της.

    Έκανε σπουδές Maritime Business and Maritime Law στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο International Transport and Trade από το Guildhall University UK.

    Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

    Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου  είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Tototheo Maritime, με έδρα την Κύπρο, ενώ μέχρι και πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Γυναικείου Οργανισμού Ναυτιλίας και Εμπορίου (Women’s International Shipping and Trading Association – WISTA). Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών και Shipping and Logistics στο Copenhagen Business School, Financial Strategy καθώς και Major Programme Management στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Διετέλεσε πρόεδρος της WISTA International  από τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης, είχε επιτελέσει Γραμματέας του οργανισμού από το 2015 μέχρι το 2017.

    Η εταιρεία Tototheo Maritime, αποτελεί έναν κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού και υπηρεσιών για ναυτιλιακές δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και συστημάτων πλοήγησης, αυτοματοποιημένων εφαρμογών και λύσεων λειτουργικής αποδοτικότητας στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.Το 2017 είχε επίσης συμπεριληφθεί στη λίστα Lloyd’s List Top 5 Next Generation Εxecutive.

    Το 2019, η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου βραβεύτηκε ως Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς, στη 16η  τελετή απονομής των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, στην Αθήνα. Το βραβείο αυτό απονέμεται στο άτομο που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη συνεισφορά του στη ναυτιλία παγκοσμίως.

    Το Μάιο του 2019 έλαβε το βραβείο Ευκράντη «Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας» και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς βραβεύτηκε ως «Γυναίκα Ηγέτης της Διεθνούς Ναυτιλίας» στα διεθνή βραβεία WHO IS WHO στην Αθήνα.

    Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ – IRONS

    Η Αλεξάνδρα (‘Αλεξ) Αναγνώστη – Irons, είναι πρόεδρος της Wista USA και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη της νέας προέδρου της Wista International διεκδίκησε την προεδρία από την Έλπη Πετράκη.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Φλόριντα σε μια μεγάλη και δεμένη με αρχές οικογένεια. Η πρώτη της δουλειά ξεκίνησε στην Bahama Cruise Line, ως ναυτικός πράκτορας αγορών όταν ακόμη πήγαινε στο Γυμνάσιο. Δεν γνώριζε τίποτα για τα πλοία ή τη βιομηχανία όταν άρχισε να εργάζεται, αλλά έμαθε γρήγορα πώς λειτουργούν τα πλοία, για τα τεχνικά ζητήματα και τι απαιτείται για τη λειτουργία ενός σκάφους. Εργάστηκε αργότερα με πλήρη απασχόληση μαζί τους, ενώ πήρε το πρώτο πτυχίο της και αργότερα το MBA.

    Πριν από είκοσι χρόνια, η Αλεξάνδρα Αναγνώστη, επιχείρησε να βοηθήσει τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις διευρυνόμενες απαιτήσεις περιβαλλοντικής συμμόρφωσης. Σήμερα, αυτή και η ομάδα της στην TMS κάνουν όλα αυτά και πολλά άλλα.

    Εργαζόταν ως Διευθυντής Τεχνικών Αγορών για μια μεγάλη γραμμή κρουαζιέρας. Ένα από τα καθήκοντά της ήταν να προτείνει νέες περιβαλλοντικές λύσεις και άρχισε να συνεργάζεται με έναν μικρό κατασκευαστή από τη Σουηδία που παρήγαγε πρωτοποριακό νέο εξοπλισμό.

    Η μόνη πρόκληση ήταν ότι δεν υπήρχε ομάδα τεχνικής υποστήριξης στη Βόρεια Αμερική. Άρχισε να εκπροσωπεί τη σουηδική εταιρεία στη Βόρεια Αμερική.

    Η εταιρεία της, TMS- Total Marine Solutions, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2000 παρέχει πλέον λύσεις συμβατές με τη MARPOL, σε πλοιοκτήτες και διαχειριστές παγκοσμίως στους κλάδους κρουαζιέρας, εμπορίου, σκαφών αναψυχής και υπεράκτιων βιομηχανιών.

    Η έδρα της, είναι στο Fort Lauderdale, αλλά παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Αυστραλία, στη Σιγκαπούρη και στην Κύπρο. Από την πρώτη μέρα που άρχισε εργασία με την Bahama Cruise Line, η δημιουργία ισχυρών σχέσεων ήταν πάντα το κλειδί της επιτυχίας της.

    Η εταιρεία της προωθεί το προϊόν της, Ocean Guardian, που είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που βοηθά τους πελάτες να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο. Το Ocean Guardian διατηρεί μια ψηφιακή βάση δεδομένων διεθνών, εθνικών, περιφερειακών και λιμενικών κανονισμών που σχετίζονται με το περιβάλλον. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων και να δουν τους κανονισμούς για οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας τοποθεσίας του σκάφους.

    Η ΔΑΦΝΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

    Η Δάφνη Αγγελίδη, είναι πρόεδρος της WISTA Αργεντινής! Οι γονείς της είναι και οι δύο Έλληνες. Ο πατέρας της ήταν ναυτιλιακός πράκτορας. Είχε ναυτιλιακό πρακτορείο και από τότε που ήταν τριών ετών, μεγάλωσε ακούγοντας τον πατέρας της να μιλάει με τους καπετάνιους, με τους πλοιοκτήτες, με τους πλοηγούς!

    Όταν τελείωσε το σχολείο, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Εμπορικού Ναυτικού στο Μπουένος Άιρες για να σπουδάσει Διοίκηση Ναυτιλίας. Εργάστηκε στην εταιρεία του πατέρα της και μετά από τέσσερα χρόνια βρήκε δουλειά σε άλλο ναυτιλιακό πρακτορείο που εκπροσωπούσε εταιρείες και  πλοία.

    Εκεί πέρασε πέντε χρόνια μαθαίνοντας τα πάντα για τις μεταφορές επιβατών. Όταν τα πλοία της Maersk Line προσέγγισαν τα λιμάνια της Αργεντινής, προσκλήθηκε να συμμετάσχει, ως πωλητής για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

    Ήταν ο πρώτος υπάλληλος που προσλήφθηκε. Μετά από 16 χρόνια σκληρής δουλειάς και μεταφοράς σε εμπορευματοκιβώτια ψαριών, βοείου κρέατος και φρούτων από διαφορετικά λιμάνια φόρτωσης στην Αργεντινή, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο τροφοδοσίας, έφυγε από τη Maersk για να ενταχθεί στον καλύτερο πελάτη της, έναν εξαγωγέα φρούτων.

    Μετά από ένα χρόνο εμπειρίας στην αγορά φρούτων, επέστρεψε για να συνεχίσει την κληρονομιά του πατέρα της, στο ναυτιλιακό πρακτορείο, που εφέτος γιορτάζει τα 52 χρόνια από την ίδρυση του. Τώρα διευθύνει την Agencia Maritima Intercontinental με τον σύζυγό της.

    Τον σύζυγό της τον γνώρισε στο Πανεπιστήμιο, ενώ πάντα και οι δύο εργάζονταν στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχει δύο γιους, “που  ακούνε τον  πατέρα και τη μητέρα τους να μιλάνε για καράβια από τότε που γεννήθηκαν, άρα η ιστορία επαναλαμβάνεται”, λέει ικανοποιημένη, αλλά προσθέτει: “Ακόμα δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουν την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση, αλλά το ελπίζουμε, είναι μια τόσο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που καλύπτει τόσες πολλές πτυχές και μας δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνουμε καθημερινά για τόσα πολλά θέματα στον κόσμο”!

    Άκουσε για πρώτη φορά για τη WISTA όταν διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα, έμεινε έκπληκτη όταν άκουσε ότι υπήρχε μια ένωση γυναικών στη ναυτιλιακή επιχείρηση. Αμέσως σκέφτηκε: “αυτό είναι για μένα”. Έκτοτε, εργάζεται ασταμάτητα για να διαδώσει τη WISTA και να την κάνει γνωστή στο ναυτιλιακό περιβάλλον στην Αργεντινή και στη Λατινική Αμερική.

    Η Δάφνη Αγγελίδη, “λατρεύει την καριέρα της στη ναυτιλία και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να κάνει κάτι διαφορετικό”.

    Η ΑΝΝΑ ΒΟΥΡΓΟΣ

    Η Άννα Βούργος, είναι πρόεδρος της WISTA Κύπρου και είναι ενεργό μέλος της Κυπριακής ναυτιλιακής κοινότητας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου όπου επίσης προεδρεύει της επιτροπής ναυτιλιακής ασφάλισης και εκπροσωπεί το Επιμελητήριο της Κύπρου στην Επιτροπή Ναυτιλιακής Ασφάλισης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

    Πιστεύει ότι “οι γυναίκες στον χώρο της ναυτιλίας έχουν αντιληφθεί ότι για να επιβιώσουν χρειάζονται γερά νεύρα και γερό στομάχι” και προσθέτει: “Οι γυναίκες στη ναυτιλία έχουν καταλάβει ότι είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται να δώσεις όλο σου τον εαυτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι θυσίες είναι πολλές. Το καράβι δεν θα περιμένει, η θάλασσα ρέει συνεχώς και είναι αεικίνητη. Άρα πρέπει και οι γυναίκες να είναι αεικίνητες 365 ημέρες το χρόνο. Πιστεύω ότι εκεί που οι γυναίκες στην ναυτιλία ενεργούν σωστά είναι ότι αντιλήφθηκαν όλο αυτό και είναι διατεθειμένες να κάνουν το extra μίλι.Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Το να κάνεις αυτό που κάνεις καλά, το να το κάνεις χωρίς να περιμένεις διακρίσεις ή κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση επειδή είσαι γυναίκα”.

    Η Άννα Βούργος, ισχυρίζεται συνεχώς ότι “η γυναίκα, έχει και ρόλο και λόγο στη ναυτιλία” και τονίζει: “Στην Κύπρο είμαστε πολύ περήφανοι που η Ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αγκαλιάσει και έχει προωθήσει τις γυναίκες  στη ναυτιλία, από τη δεκαετία του 70΄και του 80’. Η γυναίκα είναι αναπόσπαστο μέρος της ναυτιλίας στην Κύπρο από τότε που άρχισε η βιομηχανία να αναπτύσσεται. Ναυτιλία δεν είναι μόνο στη θάλασσα, παρόλο που υπάρχουν γυναίκες που το τολμούν γι αυτό και έχουμε Κύπριες καπετάνισσες, Η προσπάθεια της Κυπριακής ναυτιλίας στα σχολεία και στις νεότερες γενιές, γίνεται με τη βεβαιότητα πως η Κύπρος θα πάρει την πρωτιά την επόμενη πενταετία σε πολλούς τομείς”.

    Η Άννα Βούργος, είναι μια δυναμική γυναίκα στο χώρο της ναυτιλίας, η οποία δραστηριοποιείται με την εταιρεία Aphentrica Marine Insurance Brokers ltd, που εδρεύει στην Λεμεσό, στον τομέα των  ναυτασφαλίσεων.

    Ο βασικός της στόχος, αλλά και της WISTA, λέει, η Άννα Βούργος είναι να “ εργαζόμαστε να αλλάξουμε την αντίληψη ότι ο κλάδος είναι ανδροκρατούμενος, να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ενημέρωση και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε το κοινό να σκέφτεται διαφορετικά για να αγκαλιάσει τη ποικιλομορφία μέσα στη ναυτιλιακή βιομηχανία” και προσθέτει: “Επιδιώκουμε να έχουμε περισσότερη αλληλεπίδραση με τις γυναίκες, διδάσκοντας και καθιστώντας τη νέα γενιά πιο ενημερωμένη όσον αφορά στις διαδρομές καριέρας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, είτε αυτή είναι στη θάλασσα είτε στη στεριά. Μέσω του συνδέσμου μας, οι γυναίκες ηγέτες του κλάδου είναι σε θέση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από πρώτο χέρι με την νέα γενιά και να δώσουν πρακτικές συμβουλές για το πώς οι γυναίκες μπορούν να εμπλακούν στη ναυτιλιακή βιομηχανία και πώς μπορούν να ανέβουν σε θέσεις ηγεσίας και διοίκησης”.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριαζόπουλος (ΓΓ Λιμένων): «Aπό το 2024 πάνω από 10 νέοι λιμένες εντάσσονται στις επιλέξιμες συγχρηματοδοτήσεις του εργαλείου CEF 2»

    Νέο σεμινάριο για ναυλομεσίτες



    ΣΧΟΛΙΑ