• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Οι βασικοί μέτοχοι της Danaos προτίθενται να πουλήσουν μέχρι και 23% των μετοχών τους

    Γιάννης Κούστας. Ιδιοκτήτης Danaos Corporation


    Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση των βασικών μετόχων της ναυτιλιακής Danaos Corp, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, ότι προτίθενται να πουλήσουν μεγάλο ποσοστό της συμμετοχής τους στην εισηγμένη εταιρεία.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό της SEC, ο πλοιοκτήτης και CEO της ναυτιλιακής προτίθεται να πουλήσει 2.891.666 μετοχές από τις 7.736.535 που έχει στην κατοχή του μέσω της εταιρείας του Danaos Investment Ltd (DIL), μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής του σε 19,5% από 31,2%.

    Αντίστοιχα, ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου -μέλος του ΔΣ της Danaos- , ο οποίος μέσω της Sphinx Investment Corp κατέχει 2.679.400 μετοχές της ναυτιλιακής, προτίθεται να πουλήσει 1.860.000 μετοχές, κίνηση που θα συρρικνώσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μόλις 3,3% από 10,8% που είναι σήμερα.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Danaos Corp δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις στον ναυτιλιακό κλάδο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 35,6%. Παρά το γεγονός ότι και οι ναυτιλιακές μετοχές έχουν παρασυρθεί από τη δίνη που έχει πλήξει τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς λόγω του κορονοϊού, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το μεγάλο μέγεθος της πτώσης της μετοχές οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

    Αν και οι βασικοί μέτοχοι της Danaos Corp δεν έχουν προχωρήσει προς το παρόν σε κάποια κίνηση, η ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης τους επηρέασε τους επενδυτές.

    Πάντως χθες η μετοχή της ναυτιλιακής έκλεισε με άνοδο 1,80%, στα 2,83 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι τόσο η Danaos Investment Ltd (DIL) όσο και η Sphinx Investment Corp είχαν αγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών της Danaos Corp τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ναυτιλιακή προχώρησε στη διάθεση, μέσω δημόσιας προσφοράς, πακέτου μετοχών αξίας 55 εκατ. δολαρίων.

    Ειδικότερα, η DIL είχε εξαγοράσει 2,9 εκατ. μετοχές στην τιμή των 6 δολαρίων έκαστη και η εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου είχε αποκτήσει πάνω από 1,1 εκατομμύρια μετοχές στην ίδια τιμή.

    Στην ανακοίνωση της SEC οι δύο βασικοί μέτοχοι αναφέρουν ότι “μπορεί να πουλήσουν τις μετοχές ανά διαστήματα, με μία ή περισσότερες πράξεις, στις τιμές που θα διαπραγματεύεται η μετοχή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή σε διαφορετικές τιμές που θα καθορισθούν κατά τη στιγμή της πώλησης ή μετά από διαπραγμάτευση”.

    Επίσης, διευκρινίζεται ότι “μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές μέσω συνηθισμένων χρηματιστηριακών συναλλαγών, με απευθείας πώληση σε επενδυτές, μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων ή μέσω underwriters που μπορεί να επιλεγούν κατά διαστήματα”.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Danaos Corp επέστρεψε στην κερδοφορία, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον κοροναϊό, ο Δρ Γιάννης Κούστας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα θα είναι βραχυπρόθεσμη.

    Ειδικότερα, κατά τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Danaos, εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 38 εκατ. δολ. ή 2,01 δολ. ανά μετοχή έναντι 36,6 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

     



    ΣΧΟΛΙΑ