• Ναυτιλία

    Γ. Αγγελικούσης: Αυξάνεται ο στόλος LNG της Maran Gas

    • Εριέττα Κομνηνού
    Ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης (αριστερά) με την κόρη του Μαρία Αγγελικούση (δεξιά)

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης (αριστερά) με την κόρη του Μαρία (δεξιά)


    Η ναυτιλιακή Maran Gas, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση, προχωρά στην αύξηση του βιβλίου παραγγελιών της, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε μία ακόμη option για νεότευκτο πλοίο μεταφοράς LNG, στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. (DSME).

    Με τη νέα κίνηση ο στόλος LNG του ισχυρού πλοιοκτήτη αυξάνεται στα 43 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 29 βρίσκονται σε λειτουργία και τα 14 υπό κατασκευή. Σημειώνεται ότι στο βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας περιλαμβάνεται και μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Αγγελικούσης προχώρησε στο τέλος Μαρτίου σε συνεργασία με την καταριανή εταιρεία Nakilat, στη δημιουργία νέας κοινοπραξίας, με την ονομασία Global Shipping Co. Η νέα κοινοπραξία θα περιλαμβάνει στο στόλο της τέσσερα από τα πλοία LNG, που έχει ο εφοπλιστής υπό κατασκευή στη Νότιο Κορέα, χωρητικότητας 173.400 cbm, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τεχνικές προηγμένης τεχνολογίας.

    Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους αρκετοί εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, έχουν αποφασίσει να ασκήσουν options προηγούμενων συμφωνιών για την ενίσχυση των LNG στόλων τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ναυτιλιακή Minerva Marine, συμφερόντων του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου.

    Επίσης, η Capital Gas, του  Βαγγέλη Μαρινάκη,  έχει παραγγείλει από τις αρχές του 2019 δύο πλοία μεταφοράς LNG στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries, ασκώντας αντίστοιχες option που περιλαμβάνει η αρχική συμφωνία της εταιρείας με το ναυπηγείο (Ιούλιος 2018), για την κατασκευή τεσσάρων πλοίων.

    Αναλυτές και ναυλομεσίτες εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα είναι ισχυρό για τα πλοία μεταφοράς LNG, ενώ οι καλές συνθήκες θα συνεχιστούν και το 2020.

    Ο CEO της Nakilat Abdullah Al Sulaiti και ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ