• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Τα scrubber ψαλίδισαν τα αποτελέσματα της Okeanis αλλά οι προοπτικές είναι θετικές

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής


    Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα της ναυτιλιακής Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι ζημιές κατά το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν. Ωστόσο, με βάση τις συμφωνίες ναύλωσης που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι προοπτικές της είναι θετικές.

    Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν στα 29,4 εκατ. δολάρια έναντι 12,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Η κατά 50% αύξηση τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραλαβή των τεσσάρων νεότευκτων τάνκερ VLCC (Nissos Santorini, Nissos Antiparos, Nissos Donoussa και Nissos Kythnos) και στις υψηλότερες τιμές των ναύλων στα πλοία Suezmax, που αντιστάθμισαν τα χαμηλά ναύλα στα Aframax.

    Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών 2,24 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία η διεύρυνση των ζημιών οφείλεται στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων σε συνάρτηση με την αύξηση των δανείων της, στη μείωση των εσόδων από τα suezmax πλοία της τα οποία απέσυρε για να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εργασίες εξοπλισμού τους με scrubber και στη μείωση των ημερήσιων ναύλων στα aframax.

    H εταιρεία τοποθέτησε scrubbers στα δύο suezmax M/T Milos και M/T Poliegos, τα οποία έμειναν εκτός ναύλωσης για 89 ημέρες.

    Ωστόσο, για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το 69% των διαθέσιμων ημερών ναύλωσης των VLCC της Okeanis έχει κλείσει με το ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) να διαμορφώνεται στα 63.400 δολ. ημερησίως. Αντίστοιχα, το 74% των διαθέσιμων ημερών ναύλωσης στα suezmax τάνκερ της είναι κλεισμένο με TCE στα 59.100 δολ. ημερησίως και το 57% των διαθέσιμων ημερών ναύλωσης στα aframax έχει κλείσει με TCE στα 44.300 δολάρια ημερησίως.

    Στο σχόλιο της η Fearnley Securities ανέφερε ότι οι τιμές ναύλων που έχει εξασφαλίσει για το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία είναι εντυπωσιακές. Μάλιστα εκτιμά ότι κυμαίνονται κατά 21% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών.

    Οι αναλυτές της εταιρείας διατηρούν τη σύσταση “αγορά” για τις μετοχές της Okeanis.

     



    ΣΧΟΛΙΑ