• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Κέρδη στο πρώτο τρίμηνο και θετικές προοπτικές για την Okeanis Eco Tankers

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Σε κερδοφορία εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου,  ενώ άρχισε να παραλαμβάνει τα νεότευκτα VLCC της που βρίσκονται υπό κατασκευή.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο εταιρεία, εμφάνισε το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 κέρδη 500.000 δολαρίων,  γεγονός που οφείλεται στα ισχυρά ναύλα των τάνκερ aframax, στην spot αγορά. Συγκεκριμένα, το ισοδύναμο χρονοναύλωσης για τα aframax της εταιρείας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα 25.800 δολάρια ημερησίως έναντι 21.060 δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

    Τα έσοδα της ναυτιλιακής διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο στα 19,2 εκατ. δολάρια έναντι 16,3 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

    Το Μάιο 2019, η εταιρεία παρέλαβε το πλοίο Nissos Rhenia, το πρώτο από τα οκτώ τάνκερ που περιλαμβάνει το βιβλίο παραγγελιών της και κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries. Παράλληλα, ολοκλήρωσε μία ακόμη ιδιωτική τοποθέτηση 1,580,0000 μετοχών, αποκομίζοντας κεφάλαια 15 εκατ. δολαρίων.

    Τον Απρίλιο 2019, η εταιρεία απέκτησε από την οικογένεια Αλαφούζου την option εξαγοράς δύο νεότευκτων τάνκερ, τα οποία θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries, θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers και θα παραδοθούν το τρίτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για δύο πλοία τύπου suezmax, τα οποία έχει παραγγείλει η οικογένεια Αλαφούζου μέσω της άλλης εταιρείας της, Kyklades Maritime. Η Okeanis μπορεί να αποκτήσει τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια στην τιμή αγοράς τους.

    Η Okeanis Eco Tankers Corp. ιδρύθηκε στις 30 Απριλίου 2018 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους οι μετοχές της εισήχθησαν στην Merkur Market του Χρηματιστηρίου του Όσλο (Νορβηγία) αντλώντας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 100 εκατ. δολ. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο, οι τίτλοι της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Νορβηγίας, την Oslo Axess.

     



    ΣΧΟΛΙΑ