• Ναυτιλία

    Χ. Βαφειάς: Κέρδη στο πρώτο τρίμηνο και επαναγορά μετοχών από τη StealthGas

    Χάρης Βαφειάς ναυτιλία StealthGas

    Χάρης Βαφειάς. Εφοπλιστής


    Αισιόδοξο ήταν το ξεκίνημα του 2019 για τη ναυτιλιακή StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά. Η ναυτιλιακή κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε κέρδη, προχώρησε στην επέκταση υφιστάμενων συμφωνιών ναύλωσης και ανακοίνωσε την υλοποίηση προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

    Ειδικότερα,  κατέγραψε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 καθαρά κέρδη 2 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 5,8 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

    Τα έσοδα της κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν στα 38,4 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,3% σε σχέση με τα τα 39,7 εκατ. δολάρια που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2018, γεγονός που οφείλεται στη συρρίκνωση του στόλου της, καθώς είχε 512 λιγότερες ημερολογιακές ημέρες στόλου.

    Ο Michael Jolliffe, Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας σχολίασε: Το πρώτο τρίμηνο του 2019 σηματοδότησε ένα καλό ξεκίνημα για τη StealthGas, η οποία κατόρθωσε να επωφεληθεί από τη βελτίωση της αγοράς. Τα καλύτερα αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αξιοσημείωτη λειτουργική χρήση του 98,8%, στη βελτίωση των επιδόσεών μας στη spot αγορά και φυσικά στην αξιοποίηση των υψηλότερων ναύλων που αρχίζουν να επηρεάζουν αισθητά τα επίπεδα των εσόδων και την κερδοφορία. Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός, με 74,8 εκατ. δολάρια μετρητά και ποσοστό μόχλευσης 40%. Η σταθερή κεφαλαιακή μας δομή σε συνδυασμό με την ηγετική μας θέση στην αγορά μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση.”

    Το ΔΣ της ναυτιλιακής ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς κοινών μετοχών ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων. Η αγορά των τίτλων θα γίνει μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ενώ η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει και σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Όπως ανάφερε ο κ. Jolliffe: “Καθώς οι μετοχές μας διαπραγματεύονται με μεγάλο discount σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού, το ΔΣ μας έχει λάβει την απόφαση να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας  μέχρι και 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι ένα μέσο για τη στήριξη των μετοχών μας καθώς και των μετόχων μας, που δείχνουν την αφοσίωση τους στην StealthGas. Παραμένουμε αισιόδοξοι όσον αφορά τα επόμενα τρίμηνα και ελπίζουμε ότι η καλή μας απόδοση σε αυτό το τρίμηνο θα αποτελέσει καμπή ως προς την κερδοφορία μας.”

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ναυτιλιακή ολοκλήρωσε επτά συμφωνίες για την επέκταση υφιστάμενων ναυλώσεων, από τις οποίες αναμένει έσοδα σχεδόν 124 εκατ. δολαρίων. Ειδικότερα, για το πλοίο Eco Corsair κατασκευής 2014 διεύρυνε την ναύλωση για ακόμη δέκα χρόνια μέχρι το Δεκέμβριο 2029. Για το Gas Flawless, κατασκευής 2007,  η νέα συμφωνία ισχύει για δύο επιπλέον χρόνια μέχρι το Μάρτιο 2021.

    Επίσης για τα πλοία Gas Esco χωρητικότητας 7,500-cbm (κατασκευής 2012), Gas Husky, χωρητικότητας 7,500-cbm και κατασκευής 2012), Gas Inspiration  χωρητικότητας 5,000 cbm και κατασκευής 2006 και Eco Dominator χωρητικότητας 7,200-cbm κατασκευής 2016 η περίοδος ναύλωσης επεκτάθηκε για επιπλέον έξι μήνες. Τέλος το χωρητικότητας 22,000-cbm Eco Freeze (κατασκευής 2018) ναυλώθηκε για άλλους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο 2019.

     



    ΣΧΟΛΙΑ