• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Καμπανάκι» από τη μεγαλύτερη εταιρεία containerships του πλανήτη για το μέλλον της αγοράς

    maersk


    «Καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων στον κόσμο κρούει η μεγαλύτερη εταιρεία containerships του πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή νέων δασμών μπορεί να μειώσει τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των όγκων έως και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

    Η A.P. Moller-Maersk A/S ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ξεκίνησε καλά τη χρονιά, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν «σημαντικές αβεβαιότητες» λόγω του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» που πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά τις δραστηριότητές της.

    «Οι νέοι δασμοί μπορούν δυνητικά να μειώσουν τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των όγκων των εμπορευματοκιβωτίων έως και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα», ανέφερε η εταιρεία.

    Η Maersk, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων σε διάστημα 15 μηνών, ανέφερε ακόμη ότι διατηρεί το guidance της για τη χρονιά παρά τα «ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία και τον κίνδυνο από τις εμπορικές εντάσεις».

    Η Maersk θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να δηλώνει ότι οι όγκοι στις γραμμές του Ειρηνικού (μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής) παρουσιάζουν ήδη ενδείξεις υποχώρησης.

    Επίσης, όπως αποκάλυψε η Maersk, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε εμπορευματοκιβώτια παγκοσμίως ήταν μόλις 1,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν για ολόκληρο το 2018 είχε διαμορφωθεί στο 3,6%.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τη μερισματική πολιτική της, μοιράζοντας περισσότερα χρήματα στους μετόχους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κινδυνεύει η πιστοληπτική διαβάθμισή της (BBB από S&P και Baa3 από Moody’s).



    ΣΧΟΛΙΑ