• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: H Okeanis Eco Tankers εξασφάλισε χρηματοδότηση για scrubbers

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής


    Η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δανειακή διευκόλυνση ύψους 11 εκατ. δολαρίων από την BNP Paribas, για τον εξοπλισμό έξι πλοίων της με scrubbers.

    Το δάνειο θα είναι πενταετούς διάρκειας και η αποπληρωμή του θα ξεκινήσει ένα χρόνο μετά την ανάληψη του. Η εκταμίευση θα γίνει άμεσα και η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το κόστος που απαιτείται  για τον εξοπλισμό δύο τάνκερ aframax και τεσσάρων suezmax, με scrubbers.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία της Okeanis με τη γαλλική τράπεζα, αφού στο τέλος του 2018 είχε λάβει από τη BNP Paribas δάνειο ύψους  58,125 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση ενός εκ των οκτώ δεξαμενόπλοιων VLCC της που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ναυτιλιακή εισήλθε σε κερδοφορία, ενώ άρχισε να παραλαμβάνει τα νεότευκτα VLCC.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο εταιρεία, εμφάνισε το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 κέρδη 500.000 δολαρίων,  γεγονός που οφείλεται στα ισχυρά ναύλα των τάνκερ aframax, στην spot αγορά. Συγκεκριμένα, το ισοδύναμο χρονοναύλωσης για τα aframax της εταιρείας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα 25.800 δολάρια ημερησίως έναντι 21.060 δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

    Τα έσοδα της ναυτιλιακής διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο στα 19,2 εκατ. δολάρια έναντι 16,3 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

    Το Μάιο 2019, η εταιρεία παρέλαβε το πλοίο Nissos Rhenia, το πρώτο από τα οκτώ τάνκερ που περιλαμβάνει το βιβλίο παραγγελιών της. Στις 10 Ιουνίου παρέλαβε και το δεύτερο VLCC, το Nissos Despotiko, το οποίο ναυλώθηκε αμέσως από την Koch Shipping Pte. Ltd.

    Η Okeanis Eco Tankers Corp. ιδρύθηκε στις 30 Απριλίου 2018 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους οι μετοχές της εισήχθησαν στην Merkur Market του Χρηματιστηρίου του Όσλο (Νορβηγία) αντλώντας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 100 εκατ. δολ. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο, οι τίτλοι της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Νορβηγίας, την Oslo Axess.

    Nissos Schinoussa



    ΣΧΟΛΙΑ