• Ναυτιλία

    Φ. Εμπειρίκος: Δεύτερη κίνηση στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων μέσα σε μία εβδομάδα

    Φίλιππος Εμπειρίκος, εφοπλιστής


    Στην αντικατάσταση του τάνκερ VLCC που πούλησε πριν από λίγες ημέρες με ένα μικρότερης ηλικίας, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η ναυτιλιακή Aiolos Management, συμφερόντων του εφοπλιστή  Φίλιππου Εμπειρίκου.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Allied Shipbroking αναφέρει ότι ο γνωστός πλοιοκτήτης απέκτησε το χωρητικότητας 319,247 τάνκερ Mediterranean Glory, που κατασκευάστηκε το 2004 στο ναυπηγείο Hyundai Samho της Νοτίου Κορέας, έναντι 31,5 εκατ. δολαρίων.

    Το πλοίο ανήκε στο στόλο της νοτιοκορεάτικης εταιρείας Sinokor Merchant Marine. Η τιμή της συναλλαγής θεωρείται συμφέρουσα για την ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή, αφού σύμφωνα με την πλατφόρμα αποτίμησης της αξίας των πλοίων VesselsValue, η αξία του τάνκερ εκτιμάται στα 33,5 εκατ. δολάρια.

    Το Mediterranean Glory ανήκε στο παρελθόν στην Enesel, συμφερόντων της οικογένειας Λαιμού και τον Ιούνιο 2017 πουλήθηκε στην Sinokor έναντι σχεδόν 30 εκατ. δολαρίων.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα η Aeolos Management προχώρησε στην πώληση του χωρητικότητας 305,965 dwt δεξαμενόπλοιου Astipalaia, που κατασκευάστηκε το 2001 στο ναυπηγείο Daewoo, έναντι 26,5 εκατ. δολάρια.

    Αγοράστρια ήταν η ιαπωνική Modec, η οποία κατέχει κορυφαία θέση στην αγορά πλωτών μονάδων αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) πετρελαίου και αερίου και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται να μετατρέψει το VLCC Astipalaia σε μονάδα αποθήκευσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, το τίμημα της συναλλαγής ήταν υψηλότερο από την αξία του πλοίου που εκτιμάται στα 25,3 εκατ. δολάρια. Το τάνκερ πρόκειται να περάσει ειδική επιθεώρηση τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

    Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκε πολλά χρόνια στο στόλο της Aeolos, η οποία το είχε παραγγείλει σε συμφέρουσα τιμή, κάτω των 70 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, έχει ακόμη στην κατοχή της το αδελφό πλοίο Kos, που κατασκευάστηκε το 2001 στο ίδιο ναυπηγείο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ