• Ναυτιλία

    Φ. Εμπειρίκος: Η Aeolos Management πούλησε τάνκερ σε συμφέρουσα τιμή

    • Ερριέτα Κομνηνού

    Φίλιπ Εμπειρίκος


    Στην πώληση ενός εκ των παλαιότερων τάνκερ VLCC του στόλου της προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυτιλιακή Aeolos Management, συμφερόντων του εφοπλιστή  Φίλιππου Εμπειρίκου.

    Στα εβδομαδιαία τους report οι Allied Shipbroking και Anchor Shipbroking αναφέρουν ότι το χωρητικότητας 305,965 dwt δεξαμενόπλοιο Astipalaia, που κατασκευάστηκε το 2001 στο ναυπηγείο Daewoo, πουλήθηκε στην ιαπωνική Modec.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, το τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 26,5 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από την αξία του πλοίου που εκτιμάται στα 25,3 εκατ. δολάρια. Το τάνκερ πρόκειται να περάσει ειδική επιθεώρηση τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

    Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκε πολλά χρόνια στο στόλο της Aeolos, η οποία το είχε παραγγείλει σε συμφέρουσα τιμή, κάτω των 70 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, έχει ακόμη στην κατοχή της το αδελφό πλοίο Kos, κατασκευής 2001 στο ίδιο ναυπηγείο.

    Η αγοράστρια εταιρεία, Modec, κατέχει κορυφαία θέση στην αγορά πλωτών μονάδων αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) πετρελαίου και αερίου και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται να μετατρέψει το VLCC Astipalaia σε μονάδα αποθήκευσης. Ήδη διαθέτει στόλο με 18 τάνκερ FPSO.

    Μάλιστα, τον Ιανουάριο έκλεισε συμφωνία με την Equinor Energia της Βραζιλίας για ένα project με πλωτές μονάδες αποθήκευσης και εκφόρτωσης.

    Από την άλλη πλευρά, η προηγούμενη κίνηση της Aeolos στην αγορά μεταχειρισμένων ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν εξαγόρασε το χωρητικότητας 300,000-dwt δεξαμενόπλοιο Kai-Ei (κατασκευής 2004), από την ιαπωνική Kyoei Tanker και το μετονόμασε σε Amorgos.

    Η Aeolos Management διαθέτει στόλο με 10 δεξαμενόπλοια VLCC, μέσης ηλικίας 15 ετών.

    Κίνηση και στην αγορά των containerships

    Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα το όνομα του Φίλιππου Εμπειρίκου συνδέθηκε με την εξαγορά ενός containership.

    Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, ο εφοπλιστής απέκτησε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hyundai Confidence (χωρητικότητας 5.443 teu, κατασκευής 2003) στην τιμή των 11 εκατ. δολαρίων.

    Αν η συγκεκριμένη εξαγορά επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη κίνηση που πραγματοποιεί ο Φ. Εμπειρίκος στη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία τρία χρόνια. Η προηγούμενη ήταν η εξαγορά του μεταχειρισμένου containership Ilse Wulff (χωρητικότητας 7.000 teu, κατασκευής 2009), το 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ