ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για την έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού έργου με τίτλο «Ασφαλής διέλευση των θαλασσών».
Το έργο υπεβλήθη, ως πρόταση, στην πρόσκληση «Πράξη Στρατηγικής Σημασίας στον Ειδικό Στόχο 7.3. “Προστασία και οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών”» του προγράμματος Interreg VI-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2021-2027.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο των ανατολικών θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, γεγονός που δυσχεραίνει την ολοκληρωμένη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου και την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης.
Επιπρόσθετα, ελήφθη υπόψη το γεγονός της επιτήρησης των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο εντοπισμός και η διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, συνεπεία μαζικών μεταναστευτικών ροών.
Γνωρίζοντας ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες τείνουν συνεχώς αυξανόμενες, κρίθηκε απαραίτητη η προμήθεια κινητών μέσων επιτήρησης, τόσο από ελληνικής όσο από κυπριακής πλευράς, τα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.655.100,00 ευρώ, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους.
Στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου 2024 συμμετείχαν, από κυπριακής πλευράς, ο Διευθυντής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, ο Διοικητής ΚΣΕΔ Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Χαραλαμπίδης ΠΝ και ο Τμηματάρχης Εξοπλιστικών – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΣΕΔ Υποπλοίαρχος (Μ) Αθηνόδωρος Στυλιανίδης ΠΝ.
Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΠΣΑ ΥΝΑΝΠ κ. Αθηνά Φωκά, ο Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιπλοίαρχος ΛΣ (Ο) Χριστοφίλης Διονύσιος καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΝΑΝΠ.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος Πλαστικά Θράκης και Coffeeco Upcycle ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων μέσω της In the Loop
Delivered by efood: H υπηρεσία διανομής του efood, διαθέσιμη στην Κέρκυρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φλωρίδης σε Γιαννούλη: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λατρεία προς δολοφόνους και εγκληματίες»
- MyClinic Μykonos: Ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος ανοιχτού τύπου στο νησί των Ανέμων
- Ανδρουλάκης για Λοβέρδο: Ήταν έκπληξη για μένα – Περίμενα ότι θα πάει στο Μ-Λ ΚΚΕ
- Προφυλακιστέος ο 32χρονος Σύρος – Ομολόγησε τους εμπρησμούς στον Υμηττό
