• Ναυτιλία

    Επτά ναυτικοί που ναυτολογήθηκαν σε πλοία της P&O Ferries απολύθηκαν επειδή ήταν μεθυσμένοι – Τραγικά τα επακόλουθα από τις απολύσεις των 800 ναυτικών


    Προβλήματα αντιμετωπίζει η P&O Ferries από την απόλυση των 800 ναυτικών και την πρόσληψη φθηνότερων, αλλά όπως φαίνεται μειωμένων προσόντων και δυνατοτήτων νέων ναυτικών.

    Νέοι ναυτικοί προσελήφθησαν με χαμηλότερους μισθούς, αλλά ακόμη τα πλοία της P&O δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από το λιμάνι του Ντόβερ, αφού δύο από αυτά απέτυχαν να πάρουν έγκριση σε αντίστοιχες επιθεωρήσεις ασφαλείας.

    Πρόκειται για αμφιλεγόμενο ναυτικό προσωπικό που αντικατέστησε τους 800 ναυτικούς που απολύθηκαν τον περασμένο μήνα.

    Η ναυτιλιακή εταιρεία ισχυρίζεται συνεχώς ότι η επιχείρησή θα κινδύνευε με χρεοκοπία αν δεν μείωνε το εργατικός κόστος.

    Ωστόσο, ναυτικοί προσλήφθηκαν με φθηνότερες τιμές, αλλά τα πλοία P&O δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από το λιμάνι του Ντόβερ, αφού δύο από αυτά απέτυχαν σε επιθεωρήσεις ασφαλείας, ένα εκ των οποίων δύο φορές.

    Τώρα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει ότι επτά μέλη του νέου προσωπικού επέστρεψαν από την ακτή φεύγουν εντελώς μεθυσμένοι.

    Εκπρόσωπος της P&O Ferries για το γεγονός αυτό δήλωσε:«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επτά ναυτικοί που απασχολούνταν επιστρέφοντας από την ακτή βρέθηκαν να παραβιάζουν τις αυστηρές οδηγίες μας για την κατανάλωση αλκοόλ και απολύθηκαν αμέσως. Η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος μας είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτική μηδενικής ανοχής σε όσους πίνουν εν ώρα υπηρεσίας».

    Την ίδια ώρα γίνονται διαδηλώσεις στο Ντόβερ για να διαμαρτυρηθούν κατά της P&O Ferries.

    Η τελευταία διαδήλωση ξεκίνησε από την έδρα του σωματείου RMT και συνεχίστηκε προς το λιμάνι. Επίσης, η ITF κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέμβει, αφού οι επιθεωρητές που προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την ευημερία των ναυτικών δεν είχαν πρόσβαση στα πλοία της P&O Ferries στο λιμάνι του Ντόβερ.

    Επισημαίνεται ότι οι επιθεωρητές της ITF διαθέτουν άδεια κωδικού ISPS (International Ship and Port Facility Security), που τους επιτρέπει να εισέλθουν σε όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιβιβαστούν σε όλα τα πλοία στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι ναυτικοί ζητούν βοήθεια.

    Παρά την έγκαιρη αποστολή email, η Λιμενική Αστυνομία αρνήθηκε την πρόσβαση των επιθεωρητών με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προειδοποιήσει για την επίσκεψη. Οι επιθεωρητές δεν είναι υποχρεωμένοι να προειδοποιούν εκ των προτέρων τους λιμένες ή τους πλοιοκτήτες για επικείμενες επισκέψεις για επιθεώρηση πλοίων ή διερεύνηση κατάχρησης των δικαιωμάτων των ναυτικών.

    Ο γενικός γραμματέας της ITF Stephen Cotton δήλωσε: «Η P&O Ferries έχει δείξει ότι δεν σέβεται το νόμο, είναι συγκλονιστικό ότι εμπόδισε την πρόσβαση σε επιθεωρητές της ITF που βρίσκονται απλώς εκεί για να ελέγξουν την ευημερία του πληρώματος και την ασφάλεια των πλοίων”.



    ΣΧΟΛΙΑ