• Ναυτιλία

    Επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε Σάμο, Λέσβο και Κω

    Κρήτη: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών  - 400 άτομα σε φορτηγό πλοίο 

    Λιμενικό Σώμα


    Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή “ΝΗΣΑΚΙΑ” βορειοανατολικά ν. Σάμου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Συγκεκριμένα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην εν λόγω περιοχή πνευστή λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, οι ανωτέρω έπεσαν στη θάλασσα, ενώ η λέμβος άρχισε να βυθίζεται.

    Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους περισυνέλεξε 37 άτομα, 2) εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους (1 γυναίκα και 1 ανήλικο), ενώ διενεργήθηκαν προσπάθειες ανάνηψης, με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), με αποτέλεσμα την ανάκτηση των αισθήσεων του ανήλικου.

    Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν με το Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον λιμένα Βαθέος ν. Σάμου. Στη συνέχεια, 10 αλλοδαποί (3 γυναίκες, 3 άνδρες και 4 ανήλικα) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της γυναίκας που είχε απολέσει τις αισθήσεις της.

    Οι υπόλοιποι 27 αλλοδαποί (5 γυναίκες, 8 άνδρες και 14 ανήλικα) παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, για να μεταφερθούν σε ΚΕΔ/Σάμου.

    Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

    Σύλληψη 2 ανδρών μετά από καταδίωξη στην Κω

    Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες την 26/8/2023, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, για ύποπτο ταχύπλοο σκάφος που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, από τις ακτές Αγίου Φωκά προς τα έναντι τουρκικά παράλια.

    Το εν λόγω ταχύπλοο αγνόησε τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του Περιπολικού σκάφους και επιχείρησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής, ενώ πραγματοποίησε πολλές φορές πορεία εμβολισμού προς το σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Το πλήρωμα του Περιπολικού σκάφους έκανε χρήση προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχυπλόου, ενώ οι δύο αλλοδαποί χειριστές του, ηλικίας 24 ετών αμφότεροι, οδηγήθηκαν στην Λιμενική Αρχή Κω.

    Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν την 27/08/2023, οι ανωτέρω 24χρονοι, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις), του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση), του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), του άρθρου 10 του Ν. 2168/93 (Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις) και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), ενώ το ανωτέρω Τ/Χ βυθίστηκε.

    Βαρβιτσιώτης: Οι διακινητές είναι δολοφόνοι

    Με αφορμή το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους 4 παιδιά και 1 γυναίκα σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα σε Λέσβο και Σάμο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Σάμου εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια περιπολίας, 37 άτομα. Ακολούθησε διαδικασία έρευνας και διάσωσης. Δύο εξ’ αυτών, μια γυναίκα και ένα μωρό, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε και στους δύο καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), με αποτέλεσμα το μωρό να σωθεί, δυστυχώς όμως η άτυχη γυναίκα κατέληξε.

    Σε άλλο περιστατικό, στις 6 τα ξημερώματα, σε Τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου, το Λιμενικό Σώμα  εντόπισε 22 άτομα. Δυστυχώς, παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν, τα 4 εξ’ αυτών κατέληξαν. Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, 2 κορίτσια , 8 ετών και 14 ετών και 1 αγόρι 8 ετών.

     

    Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν είναι όντως συγκλονιστικές.

    Ένα μωρό σώθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

    Δυστυχώς ένα άλλο μωρό, τρία παιδιά και μία γυναίκα δεν τα κατάφεραν.

    Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας.

    Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών.

    Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου. Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Ελληνική δικαιοσύνη».

    Διαβάστε επίσης:

    Ασπρόπυργος: Νεκρός 28χρονος μετά από πυροβολισμούς σε καταυλισμό

    Σύσκεψη την Τρίτη στο Μαξίμου για αποκατάσταση δασών σε Έβρο και Πάρνηθα

    Αποκαθίσταται σταδιακά το χάος με τις πτήσεις στην Ευρώπη (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ