• Ναυτιλία

    Ένα ακόμη ελληνικών συμφερόντων τάνκερ ναυλώθηκε για εν πλω αποθήκευση πετρελαίου

    • Newsroom

    John Hess, CEO Hess Corporation


    Η αμερικανική εταιρεία του κλάδου ενέργειας Hess ναύλωσε τρία μεγάλα τάνκερ VLCC για την εν πλω αποθήκευση 6 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου Bakken από τη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, John Hess.

    Ένα από τα δεξαμενόπλοια είναι το Blue Nova της Zodiac Maritime του μεγιστάνα Eyal Ofer, το οποίο ναύλωσε για χρονικό διάστημα εννέα έως 11 μήνες με ημερήσια ναύλα 100.000 δολάρια και το δεύτερο είναι το Leonidas, που ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή Andriaki, το οποίο ναυλώθηκε για ένα χρόνο στην τιμή των 83.000 δολαρίων ημερησίως, αναφέρουν τα δεδομένα της Argus.  Τα δύο πλοία είναι άδεια και βρίσκονται στην διαδρομή προς τον Κόλπο των ΗΠΑ.

    Το τρίτο τάνκερ, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, βρίσκεται ήδη στον Κόλπο του Μεξικού, έτοιμο να αποθηκεύσει την παραγωγή πετρελαίου της Hess, του μηνός Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Όπως επισήμανε η Hess, στόχος είναι να πουλήσει τα συγκεκριμένα βαρέλια κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ στο τελευταίο της report εξήγησε ότι η πρωτοφανής μείωση της ζήτησης πετρελαίου σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων αποθήκευσης στις ΗΠΑ, την οδήγησε στην απόφαση ναύλωσης των πλοίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας argusmedia, τουλάχιστον μία ακόμη αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου έχει ναυλώσει πλοία VLCC για να αποθηκεύσει τα επιπλέον αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει. Η Occidental Petrloleum ναύλωσε το Sea Ruby VLCC για εννέα έως δώδεκα μήνες στα 90.000 δολάρια την ημέρα και το VLCC Maxim για ένα έτος έναντι 85.000 δολαρίων ημερησίως.

    Αν και τα τάνκερ που ναύλωσαν οι Hess και Occidental δεν αποθηκεύουν ακόμη αμερικανικό αργό, ορισμένα άλλα πλοία έχουν ήδη φορτώσει πετρέλαιο. Για παράδειγμα τα υπερτάνκερ Eliza και το VLCC Maran Corona, της Maran Tankers του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση, που φόρτωσαν αργό πετρέλαιο στο λιμάνι της Λουιζιάνα, βρίσκονται αγκυροβολημένα στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ από τις αντίστοιχες ημερομηνίες φόρτωσης, στις 7 Απριλίου και 23 Απριλίου.

    Οι έμποροι σύμφωνα με τα στοιχεία της Argus, έχουν ναυλώσει συνολικά τουλάχιστον 73 VLCC, 47 τάνκερ Suezmaxes και 26 Aframaxes από το Μάρτιο για βραχυπρόθεσμα διαστήματα, που τους επιτρέπουν να τα χρησιμοποιήσουν για εν πλω αποθήκευση πετρελαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ