• Ναυτιλία

    Σταμάτης Μόλαρης: Η ναυτιλιακή του παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο του Ιράν

    • Bloomberg
    Ο εφοπλιστής Σταμάτης Μόλαρης κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε ναυτιλιακό φόρουμ του Marine Money

    Σταμάτης Μόλαρης, εφοπλιστής


    Eλληνική ναυτιλιακή εταιρεία παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από τη χώρα της Μέσης Ανατολής σε συμφωνία με τις ΗΠΑ που κρατήθηκε κρυφή για σχεδόν πέντε μήνες, εν μέσω φόβων για αντίποινα από το Ιράν, αναφέρει δημοσίευμα του bloomberg.

    Πρόκειται για την Empire Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη η οποία προχώρησε σε συμφωνία αναστολής δίωξης με τις ΗΠΑ στις 19 Απριλίου, δεσμευόμενη να μεταφέρει σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια του παράνομου ιρανικού πετρελαίου στις ΗΠΑ για κατάσχεση, σύμφωνα με όσα αναφέρει δικογραφία που αποσφραγίστηκε πρόσφατα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν δίωξη στην εταιρεία με αντάλλαγμα τη συνεργασία της.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία δεδομένου ότι «η αποκάλυψη αυτής της ενέργειας ήταν πιθανό να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια των κατηγορουμένων, της κυβέρνησης, καθώς και του πλοίου και των μελών του πληρώματος του», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Το φορτίο βρισκόταν στο χωρητικότητας 159.000-dwt τάνκερ Suez Rajan (κατασκευής 2011), το οποίο ήταν ύποπτο ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και ενεπλάκη σε ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

    Οι ΗΠΑ δέσμευσαν το δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο ενώ ήταν καθ’ οδόν προς την Κίνα, με αποτέλεσμα το Ιράν να καταλάβει ένα αμερικανικό πλοίο με την ονομασία Advantage Sweet, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από το Κουβέιτ για τη Chevron, ανέφεραν οι Financial Times τον Ιούνιο.

    Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν γίνει στόχος κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να προσπαθούν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή του τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    «Λόγω της μεγάλης διάστασης που έχει λάβει αυτό το θέμα και των απειλών για αντίποινα από την ιρανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση επιθυμεί να σχολιάσει δημόσια αυτή την επιχείρηση και τα σφραγισμένα αρχεία, τη στιγμή που θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για αντίποινα από το Ιράν», ανέφεραν οι ΗΠΑ στο αρχείο που αποσφραγίστηκε.

    Το θέμα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί κατά την εκφόρτωση του πετρελαίου, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

    Η Suez Rajan Ltd., διαχειρίστρια του δεξαμενόπλοιου, ομολόγησε ένοχη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Empire Navigation: Mυστήριο με 800.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου που βρίσκονται «παγιδευμένα» σε τάνκερ της ελληνικής ναυτιλιακής

    Ren Shengjun (CEXIM): Έχουμε στηρίξει δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες στην παραγγελία περισσότερων από 100 πλοίων

    Neptune Lines (Μελίνα Τραυλού): Ναυπηγεί 2 πλοία της επόμενης γενιάς



    ΣΧΟΛΙΑ