• Ναυτιλία

    Έλληνες εφοπλιστές: “Ξεφορτώνουν” τα παλαιότερης κατασκευής bulkers των στόλων τους

    Πόλυς Χατζηιωάννου, Αγγελική Φράγκου, Νικόλας Μαρτίνος


    Καθώς οι τιμές των ναύλων στην αγορά ξηρού φορτίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι αγοραπωλησίες bulkers κυριαρχούν στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές σπεύδουν να πουλήσουν τα παλαιότερης κατασκευής φορτηγά πλοία του στόλου τους, στις καλύτερες δυνατές τιμές.

    Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η VesselsValue, από τις αρχές του έτους οι εγχώριες ναυτιλιακές έχουν πουλήσει 14 bulkers, συνολικής αξίας 118,28 εκατ. δολαρίων. Στις πιο πρόσφατες κινήσεις περιλαμβάνονται οι εξής:

    Σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, η η ναυτιλιακή Safe Bulkers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου πούλησε σε Κινέζους αγοραστές το χωρητικότητας 74,300 dwt panamax Oshima, κατασκευής 2003, στην τιμή των 7,3 εκατ. δολαρίων. Με βάση του υπολογισμούς της VesselsValue, η αξία του πλοίου εκτιμάται στα 7,2 εκατ. δολάρια.

    Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο της report η Advanced Shipping & Τrading, η Iolcos Hellenic, της οικογένειας Πετράκη, πούλησε το χωρητικότητας 74,475 dwt panamax Evangelia Petrakis κατασκευής 2007, στην τιμή των 8 εκατ. δολαρίων. Τα στοιχεία της Seasure Shipbroking αναφέρουν ότι το bulker πουλήθηκε στην στην Primebulk Shipmanagement του Παύλου Κορώνη. Η αξία του πλοίου αποτιμάται από την VV στα 8,8 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, η Navios Maritime Holdings  συμφερόντων της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου, πούλησε το Supramax Navios Astra (53,500 DWT, κατασκευής 2006, Imabari) σε Τούρκους αγοραστές έναντι 6,8 εκατ. δολαρίων. Η αξία του εκτιμάται στα 7,66 εκατ. δολάρια.

    H ναυτιλιακή Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου, με βάση τα στοιχεία της Allied Shipbroking, έχει προχωρήσει στην πώληση των χωρητικότητας 56,895 dwt αδελφών πλοίων Seahope II και Seapace, κατασκευής 2010, έναντι 8,25 εκατ. δολάρια και 8,75 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Οι αγοραστές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι Κινέζοι.

    Η ναυτιλιακή Nereus Shipping, θυγατρικής της CM Lemos, πούλησε δύο φορτηγά πλοία τύπου supramax, τα οποία είχε παραγγείλει το 2008, κατά την περίοδο άνθησης της αγοράς ξηρού φορτίου.

    Σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, πρόκειται για τα χωρητικότητας 58,500 dwt, Laconic και Asiatic, κατασκευής 2012, που πουλήθηκαν έναντι 11,5 εκατ. δολαρίων έκαστο, το πρώτο σε Κινέζους αγοραστές και το δεύτερο σε ελληνική ναυτιλιακή. Ωστόσο, σύμφωνα με την VesselsValue, η αξία τους αποτιμάται σε 12,6 εκατ. δολάρια και 12,5 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

    Με βάση τα στοιχεία της Banchero Costa, η Almi Marine του Κ. Φωστηρόπουλου, πούλησε το παλαιότερο πλοίο της, το χωρητικότητας 52,300 dwt Almasi, κατασκευής 2001, σε Κινέζους αγοραστές, στην τιμή των 5,4 εκατ. δολαρίων.

    Γιάννης και Μιχάλης Χανδρής: Επιστροφή στα ναυπηγεία για την Chandris Hellas

    Νίκος Βαφειάς: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2021

    Πέτρος Παναγιωτίδης: Διπλό χτύπημα της Castor Maritime στην αγορά ξηρού φορτίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ