• Ναυτιλία

    Εφέτος θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 798 πλοίαρχοι και 651 μηχανικοί

    • NewsRoom
    Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

    Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


    Κυρώθηκε ο Κανονισμός Εισαγωγής Σπουδαστών και Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό που κυρώθηκε καθορίζεται ότι ο αριθμός των σπουδαστών και σπουδαστριών που εισάγονται στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 1449 (798 Πλοίαρχοι και 651 Μηχανικοί).

    Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα καθοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/-στριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

    Προέλευση υποψηφίων – Κατανομή θέσεων

    ΓΕΝΙΚH ΚΑΤΗΓΟΡΙA

    Οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος Κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/-στριες προέρχονται από υποψηφίους/-ιες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατανέμονται ως ακολούθως:

    1.1. Σε ποσοστό 65% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο) και συγκεκριμένα:

    1.1.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 65 = 58,5% από ημερήσια ΓΕ.Λ. από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2021 – 2022.

    ii) ποσοστό 0,10 Χ 65 = 6,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση. 1.1.β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα
    καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΓΕ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2021-2022.

    1.2. Σε ποσοστό 35% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) όλων των τομέων και συγκεκριμένα:

    1.2.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 35 = 31,5% από ημερήσια ΕΠΑ.Λ. όλων των τομέων, με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ισχύουν το σχολικό
    έτος 2021-2022.

    ii) ποσοστό 0,10 Χ 35 = 3,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

    1.2.β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2021-2022.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Α.Ε.Ν., εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

    2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων.

    Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75).

    2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της
    ιδιότητας αυτής.

    2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων

    (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

    2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

    2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Ειδικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι’ αυτούς/-ές

    Όλοι οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να υποβάλουν επιπροσθέτως αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. (Στην αίτηση δηλώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλες οι Σχολές της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων).

    Επιπλέον, πρέπει μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη να υποβάλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά

    Τρόπος επιλογής σπουδαστών/σπουδαστριών

    Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας των υποψηφίων της Γενικής Κατηγορίας και των Ειδικών Κατηγοριών, κατά ειδικότητα, γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων διαβιβάζει, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β’ κατά ειδικότητα.

    Ενδιαίτηση

    Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν., εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Α.Ε.Ν./Καλύμνου και Α.Ε.Ν./Μακεδονίας, ενώ για τις
    σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Α.Ε.Ν./Ηπείρου, Α.Ε.Ν./Κύμης και Α.Ε.Ν./ Οινουσσών.

    Διαβάστε επίσης:

    Nίκη Κεραμέως: Πάνω από 16.000 οι διορισμοί των εκπαιδευτικών την τελευταία διετία



    ΣΧΟΛΙΑ