• Ναυτιλία

    Διώρυγα του Σουέζ: Ετοιμάζονται να ξεφορτώσουν το ακινητοποιημένο Ever Given

    To Εver Given στη Διώρυγα του Σουέζ


    Προετοιμασίες για την ελάφρυνση του φορτίου του γιγαντιαίου φορτηγού πλοίου Ever Given, το οποίο έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ, διέταξε, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες αποκόλλησής του, όπως δήλωσε σήμερα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ο πρόεδρος της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπία.

    Όπως αναφέρει και η «Αλ Αχράμ» και τονίζουν οι ειδικοί, η εκφόρτωση του πλοίου είναι η τρίτη αλλά δυσκολότερη επιλογή, με άλλα λόγια το πιο κακό σενάριο για την αποκόλλησή του, διότι θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.

    Η πρώτη επιλογή που ακολουθείται μέχρι τώρα είναι η μετακίνηση του πλοίου και από τις δύο πλευρές του με ρυμουλκά, ενώ η δεύτερη είναι το σκάψιμο και η αφαίρεση άμμου στο σημείο αυτό που έχει προσαράξει το πλοίο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την τρίτη επιλογή της εκφόρτωσης φορτίου του πλοίου για να επιτευχθεί η αποκόλλησή του, σε περίπτωση που αποτύχουν οι δύο πρώτες δύο επιλογές.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφόρτωσης των 18.300 εμπορευματοκιβωτίων δεν θα ξεκινήσει πριν από τη Δευτέρα.

    Ελπίζουν στην παλίρροια

    Νέα επιχείρηση αποκόλλησης του Ever Given βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, με το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να παρεμποδίζει τον πλου για έκτη ημέρα στη Διώρυγα του Σουέζ, μια από τις βασικότερες στον κόσμο θαλάσσιες οδούς, ενώ η πλημμυρίδα που αναμένεται το βράδυ να εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει το εγχείρημα.

    Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό χθες βράδυ, ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπι, πρόεδρος της αιγυπτιακής αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), δήλωσε ότι το σκάφος μετακινήθηκε «κατά 30 μοίρες προς τα δεξιά και τα αριστερά» για πρώτη φορά.

    Δείτε σε βίντεο πώς κόλλησε στη διώρυγα

    Διαβάστε επίσης:

    Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα προσφέρει βοήθεια στην Αίγυπτο για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ

    Διώρυγα του Σουέζ: Μετακινήθηκε κατά 29 μέτρα το Ever Given – Αγώνας δρόμου για την οριστική αποκόλλησή του

    Διώρυγα του Σουέζ: Για έκτη μέρα μένει «κολλημένο» το Ever Given – Ελπίζουν στην παλίρροια



    ΣΧΟΛΙΑ