• Ναυτιλία

    Diligent Holdings: Προχώρησε στην πώληση του Supramax “M/V EPIC” έναντι 18 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ο Roy Khoury με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτρη Μίχαλο.

    Ο Roy Khoury με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτρη Μίχαλο.


    Στην πώληση του Mitsui 56 Supramax “M/V EPIC” στην Blue Fleet Group έναντι 18 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Diligent Holdings S.A.

    Η συμφωνία, όπως αναφέρει η εταιρεία, ήρθε σε σε συνέχεια της πώλησης του ναυπηγημένου το 2008, Kawasaki 56 “M/V OREO”, στους ίδιους αγοραστές, τον περασμένο Ιούνιο, προς $19,35εκ – μια τιμή ρεκόρ για ένα Japanese 56 του 2008.

    Η Blue Fleet Group, ιδιοκτησίας του Roy Khoury, έχει έδρα στον Λίβανο ενώ δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαχειρίζονται 37 πλοία, η πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιόκτητα.

    Η συντήρηση του «Epic» κατά την παράδοση του ήταν σε άρτια κατάσταση, αφού νωρίτερα, φέτος, είχε περάσει επιτυχώς την ειδική επιθεώρηση 5ετίας από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veritas. Και τα δύο πλοία (Epic και Oreo) είχαν εγκατεστημένα συστήματα  επεξεργασίας έρματος  (BWTS) και επίσης είχαν περάσει όλες τις ενδεδειγμένες επιθεωρήσεις τους.

    Μέχρι πέρσι ο στόλος της  Diligent αποτελούταν από 15 πλοία, έχοντας πουλήσει 5 από τα μικρότερα Ιαπωνικά Handies (και τώρα αυτά τα δύο 56άρια) μέσω της Hull Search International του Λονδίνου. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να προβεί σε αγορά μεγαλύτερων πλοίων με γνώμονα πάντα την περαιτέρω επέκταση και ανανέωση του στόλου της.

    Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως τα Imabari 28άρια της εταιρείας πουλήθηκαν όλα σε ψηλές τιμές, πολύ πάνω από την επικρατούσα αγορά. Οι μεσίτες αποδίδουν την επιτυχία στην εξαιρετική κατάσταση των πλοίων. Η ίδια η Diligent Holdings, από την πλευρά της, τονίζει τη σημασία του προγράμματος συντήρησης υψηλών προδιαγραφών που ακολουθεί η επί ξηράς και επί πλοίου ομάδα της, το οποίο ανά πλοίο περιλαμβάνει αρκετές ετήσιες ανεξάρτητες επιθεωρήσεις, οι οποίες έπειτα διασταυρώνονται με τις δικές μας τακτικές εσωτερικές επιθεωρήσεις. Τα πλοία επιθεωρούνται και ελέγχονται επίσης από την Rightship.

    Πέρα από τα «Epic» and «Oreo», η εταιρεία προχώρησε την προηγούμενη χρονιά και στις παρακάτω πωλήσεις πλοίων:

     -Nordic Bulker 2 (2002 blt BWTS τοποθετημένο) αγορασμένο το 2011, πουλήθηκε τον 04/21 έναντι $5.8εκ στο Blue Fleet Group.

    -Geki Star (2008 blt BWTS περιλαμβάνεται αλλά δεν έχει τοποθετηθεί), αγορασμένο τον 03/16 για $7m πουλήθηκε τον 07/21 έναντι $10.55εκ σε Τούρκους αγοραστές.

    -Aroma 2 (2009 blt BWTS τοποθετημένο)  αγορασμένο το 10/16 για $6.65m πουλήθηκε το 08/21 έναντι $11.4εκ σε Έλληνες αγοραστές.

    -Paloma (2010 blt BWTS τοποθετημένο) αγορασμένο το 05/17 για $8.25m πουλήθηκε τον 11/21 έναντι $13εκ σε αγοραστές από την Μέση Ανατολή.

    -Magnolia (2010 blt BWTS τοποθετημένο) αγορασμένο τον 10/17 για $8.5m πουλήθηκε τον 09/21 έναντι $13.5εκ σε Έλληνες αγοραστές.

    Όπως αναφέρει η Diligent Holdings, επιλέγει να συνεργαστεί μόνο με κορυφαίους ναυλωτές με AAA βαθμολογία. Στόχος της, προσθέτει, είναι  να επικεντρωθεί στην αγορά μεγαλύτερων μεγεθών που συνδέονται με διεθνής δείκτες της ναυλαγοράς ,  στις κατηγορίες Handysize, Ultramax και Kamsarmax. Προσπαθεί, τέλος, να αναπτύξει τον στόλο της και το Diligent Brand, παράγοντας πλοία υψηλής ποιότητας και συντήρησης που θα αποτελούν υπόδειγμα στην αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ