• Ναυτιλία

    Cleaves: Προβλέπει κατακόρυφη άνοδο στην αξία των VLCCs

    tanker VLCC


    Η αξία των τάνκερ VLCC ενδέχεται να αυξηθεί έως και κατά 50% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια λόγω των αυξανόμενων τιμών χρονοναύλωσης, σύμφωνα με την εκτίμηση του επικεφαλής έρευνας της Cleaves Securities, Joakim Hannisdahl, ο οποίος προβλέπει ότι η μέση τιμή ναύλωσης ενός VLCC για έναν χρόνο θα διαμορφωθεί το 2020 στα 51.000 δολάρια ημερησίως και το 2021 στα 57.000 δολάρια ημερησίως.

    Η συνακόλουθη αύξηση στις αξίες των πλοίων θα εξαρτηθεί από την ηλικία και το μέγεθος του κάθε πλοίου, κατά τον ίδιο. «Είναι πιθανό το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανατίμησης των πλοίων να συμβεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, οδηγώντας σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα ανατιμολόγησης μετοχών τάνκερ πριν τα μέσα του 2020», υποστηρίζει.

    Η Cleaves Securities προβλέπει αύξηση της τάξεως του 50% στον δείκτη των μετοχών τάνκερ της μέσα στο επόμενο έτος και της τάξεως του 85% σε βάθος διετίας.

    Σημειωτέον ότι σήμερα μία ναύλωση VLCC διάρκειας ενός έτους στοιχίζει περίπου 50.000 δολάρια ημερησίως, 38% περισσότερο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και 82% περισσότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Μία ναύλωση διάρκειας τριών ετών κινείται στα 40.000 δολάρια ημερησίως, 55% αυξημένη σε ετήσια βάση, ενώ μία πενταετής ναύλωση στα 39.000 δολάρια ημερησίως, 53% αυξημένη σε ετήσια βάση.

    Η Cleaves κοστολογεί αυτήν τη στιγμή ένα νεότευκτο πλοίο VLCC χωρίς scrubbers στα 93 εκατ. δολάρια, ενώ ένα VLCC ηλικίας πέντε ετών στα 67 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η εύλογη τιμή πώλησης για ένα VLCC πενταετίας μπορεί να φτάσει τα 96 εκατ. δολάρια.

    «Αυτό από μόνο του θα αύξανε τις καθαρές αξίες των πλοίων στο σύμπαν των πετρελαϊκών τάνκερ μας κατά περίπου 70%, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των μετοχών», τονίζει ο Hannisdahl, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Οι τιμές των πλοίων έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται ανοδικά, καθώς η Ridgebury φέρεται να πούλησε την περασμένη εβδομάδα τρία VLCCs κατασκευής 2001 έναντι 98 εκατ. δολαρίων αθροιστικά, τιμή κατά 27% μεγαλύτερη από την εκτίμηση της Cleaves.



    ΣΧΟΛΙΑ