• Ναυτιλία

    Χρ. Ταραντίλης: Η τεχνολογική καινοτομία λειτουργεί ως καταλύτης του κλάδου της ναυτιλίας

    Χρήστος Ταραντίλης


    Η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνεδρίασε με θέμα «Ναυτιλία και τεχνολογική καινοτομία» και προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Γιάννη Μαρτίνο, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Signal Group.

    Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι η ναυτιλία είναι η σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, αποτελεί το 7% του ΑΕΠ, απασχολεί πάνω από 200 χιλιάδες εργαζομένους, ενώ οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ το 2021.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι η τεχνολογική καινοτομία στους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών, των υλικών, του περιβάλλοντος και της ενέργειας λειτουργεί ως καταλύτης μετασχηματισμού του κλάδου της ναυτιλίας, συντελώντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση διαχρονικών προκλήσεων όπως:

    • η μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του πλοίου,
    • η επίτευξη μεγαλύτερης αξιοπιστίας και ασφάλειας του ταξιδιού,
    • η βελτιστοποίηση στην κατανάλωση του καυσίμου και η μείωση εκπομπών άνθρακα,
    • η μείωση του χρόνου διευθέτησης των υπηρεσιών με διαφανή και ελεγχόμενο τρόπο,
    • η βελτιστοποίηση των συναλλαγών όλων των εμπλεκομένων στην επιχειρησιακή λειτουργία.

    Προλογίζοντας τον Ιωάννη Μαρτίνο, ανέφερε ότι καινοτομεί στον χώρο του, αναπτύσσοντας τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των στόλων στη ναυτιλία, με απώτερο σκοπό να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιος κόμβος ναυτιλιακής καινοτομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επτά πόλεις-Μία θάλασσα: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την Θαλάσσια Ιερά Οδό



    ΣΧΟΛΙΑ