• Ναυτιλία

    Χάρης Βαφειάς: Τριπλή εξαγορά σε συμφέρουσα τιμή από τη StealthGas

    Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής Stealth Maritime Corporation

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής


    Στην εξαγορά τριών πλοίων μεταφοράς LPG από τη γερμανική Hartmann Reederei προχώρησε, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, η ναυτιλιακή StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, ισχυροποιώντας τη θέση της στα μεσαίας χωρητικότητας πλοία του συγκεκριμένου κλάδου.

    Πρόκειται για τα πλοία Gaschem Bremen, Gaschem Stade και Gaschem Hamburg, χωρητικότητας 34,300 cbm, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2010 στο ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας Hyundai Mipo.

    Στα εβδομαδιαία τους report οι Intermodal και  Banchero Costa αναφέρουν ότι το κόστος της εξαγοράς ανήλθε στα 25 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο, τιμή ιδιαίτερα συμφέρουσα με βάση τις εκτιμήσεις της VesselsValue που υπολογίζει την αξία του κάθε πλοίου στα 30,4 εκατ. δολάρια.

    Τα πλοία LPG χωρητικότητας μεταξύ 3.000 και 8.000 cbm συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο όγκο των συνολικά 48 πλοίων της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Ωστόσο, από πέρυσι άρχισε να δρομολογεί την επέκταση της και σε μεγαλύτερα πλοία LPG, με την εξαγορά του πλοίου Viking River (χωρητικότητας 38.400 cbm, κατασκευής 2007, μετονομάστηκε σε Eco Nebula) και ενός ακόμη πλοίου μεταφοράς LPG χωρητικότητας 11,000 cbm το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή σε ναυπηγείο της Ιαπωνίας και θα το παραλάβει το 2021.

    Παράλληλα, κατά τους τελευταίους μήνες του 2019, η StealthGas, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της, πούλησε το πλοίο Gas Ethereal (χωρητικότητας 5.036 cbm, κατασκευής 2006) έναντι περίπου 10,5 εκατ. δολαρίων στην Gas Shipping, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας του Βιετνάμ Petrovietnam. Πρόκειται για το 13ο από τα μικρής χωρητικότητας πλοία LPG που έχει πουλήσει η ναυτιλιακή κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

    Σημειώνεται ότι ο Χάρης Βαφειάς, πρόεδρος και CEO της εταιρείας διαθέτει ποσοστό 17,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ μεγάλη συμμετοχή έχουν και αρκετοί θεσμικοί επενδυτές. Πέρυσι η Glendon Capital Management, με έδρα την Καλιφόρνια, αύξησε περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής της στη StealthGas, φτάνοντας στο 16,2%. Ακολουθούν η MSD Partners LP με ποσοστό 16,2%, η Russell Investments Group με ποσοστό 9,26% και η Redwood Capital Management με συμμετοχή 6,03%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ