• Ναυτιλία

    Αύριο Τετάρτη ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Στην πρώτη θέση της εκκίνησης η North Star

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόφιλος Πριόβολος

    Θεόφιλος Πριόβολος


    Γύρισε την «κλεψύδρα» για τον διαγωνισμό πώλησης του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η ειδική διαχείριση, και αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου θα αναμένει προσφορές για τα ναυπηγεία.

    Παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή, ανέβηκε στο site των ναυπηγείων ανακοίνωση που έδινε παράταση στο διαγωνισμό, και η οποία «κατέβηκε» μετά από λίγη ώρα, τελικά ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά. Η ειδική διαχείριση, αποδίδει την ανακοίνωση «σε λάθος». Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε πολύ σοβαρή συζήτηση να δοθεί παράταση, αλλά με εντολή του ελληνικού δημοσίου, που είναι ο βασικός πιστωτής των ναυπηγείων, τελικά αποφασίστηκε ο διαγωνισμός να γίνει κανονικά.

    Όσον αφορά τους λόγους που η παράταση συζητήθηκε σοβαρά, οι διαρροές που υπήρξαν έκαναν λόγο για έντονο ενδιαφέρον ισχυρού Έλληνα εφοπλιστή, εκτός του Θεόφιλου Πριόβολου, αλλά και για δύο οίκους που σχετίζονται με τις προσφορές που έχουν γίνει στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή των νέων φρεγατών, του Πολεμικού Ναυτικού. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δύο οίκοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αναμειχθούν στις εξελίξεις, όπως έγραψε το mononews, παρά μόνο μετά την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για τον όμιλο που θα πάρει το έργο.

    Οι υποψήφιοι

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο VDR έχουν μπει επτά ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ωστόσο δεν αναμένεται, λένε οι πληροφορίες να έχουμε περισσότερες από δύο προσφορές.

    Mάλιστα αν δεν γίνει η «έκπληξη», φαβορί για την υψηλότερη προσφορά, φαίνεται να είναι η Pyletech Shipyards συμφερόντων ομίλου North Star του Θεόφιλου Πριόβολου. Άλλωστε και στον προηγούμενο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος μόνο η Pyletech είχε καταθέσει έγκυρη προσφορά.

    Σε αντιδιαστολή με τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως αυτή τη φορά το νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην ειδική διαχείριση να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, εάν κριθεί ότι η προσφορά δεν είναι επαρκής. Ωστόσο, από κυβερνητικούς κύκλους έχει επισημανθεί ότι υπάρχει νομική οδός που δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει η διαδικασία της εκκαθάρισης, αν και αυτή τη φορά η προσφορά/ες κριθούν ανεπαρκής.

    Η θέση της  Pyletech

    Η Pyletech Technologies είναι ελληνική εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις της, έχει επισημάνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.  «Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει, όχι μόνο τα ναυπηγεία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

    Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Το εμπορικό τμήμα

    Για αύριο είναι προγραμματισμένος, αν δεν αλλάξει κάτι, και ο διαγωνισμός για το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που περιλαμβάνει και τη μεγάλη 5η δεξαμενή. Η ΕΤΑΔ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για:  «Ενδεικτική ημερομηνία ηλεκτρονικού διαγωνισμού – Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021».

    Επισημαίνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός, τον περασμένο Φεβρουάριο, με κατώτατη τιμή τα 55 εκατ. ευρώ, κατέστη άγονος. Αυτή τη φορά το τίμημα έχει πέσει στα  30,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν με δόσεις. Παρόλα αυτά ο διαγωνισμός έχει αδυναμίες, όπως η πρόβλεψη για απομάκρυνση του hot spot μεταναστών που έχει γίνει σε χώρο του ναυπηγείου. Εάν δεν παραδοθούν όλα τα εδάφη μέσα σε τρία χρόνια, η συμφωνία χαλάει και η ΕΤΑΔ επιστρέφει τα κεφάλαια στον ανάδοχο.

    Διαβάστε επίσης

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Η απόφαση που ανακλήθηκε, ο πανίσχυρος εφοπλιστής, οι φρεγάτες και το ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ