• Ναυτιλία

    Attica Group: Θλίψη και οργή στον πολιτικό κόσμο για τη δολοφονία στο Blue Horizon

    • NewsRoom
    Ο δολοφονημένος Αντώνης Καρυώτης

    Ο δολοφονημένος Αντώνης Καρυώτης


    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των κυβερνητικών, αλλά και όλων των κομμάτων, το πρωτοφανές περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ο 36χρονος, Αντώνης Καρυώτης πνίγηκε αφού απωθήθηκε πρώτα από τους υπεύθυνους που βρίσκονταν στον καταπέλτη του πλοίου.

    Σημειώνεται ότι ο Αντώνης, προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Horizon, το οποίο θα ταξίδευε για Κρήτη χθες το βράδυ. Συγκλονίζουν τα βίντεο που κυκλοφορούν από χθες, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο άτυχος νέος δεν βρέθηκε από μόνος του μέσα στο νερό.

    Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αδίκημα είναι ανθρωποκτονία

    O υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διέταξα τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού.

     

    «Νοιώθω σοκ, φρίκη και θλίψη. Η συμπεριφορά των τεσσάρων μελών του πληρώματος του πλοίου, που κρατούνται, είναι ποινικά και ηθικά καταδικαστέα. Αποτελεί χυδαία προσβολή προς όλους τους ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αδίκημα είναι ανθρωποκτονία», ανέφερε νωρίτερα.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ο 36χρονος, ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ενώ στη συνέχεια, καθώς προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον πνιγμό του, μέσα στη δίνη των κυμάτων που προκάλεσαν οι προπέλες του πλοίου.

    Γ. Πλακιωτάκης Η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της

    Τη βαθύτατη οδύνη του για τον άδικο χαμό του συμπατριώτη του, Αντώνη Καρυώτη, εκφράζει με ανάρτησή του στα social media ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

    «Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της, διερευνώντας πλήρως το τραγικό συμβάν και αποδίδοντας ευθύνες εκεί που πρέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σ. Καλπάκης: Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη φρίκη

    «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη φρίκη, αυτή τη βαρβαρότητα, αυτή την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Αποκτήνωση», σημειώνει σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης.

    ΚΚΕ: Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα

    «Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon” σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που βιώνουμε σχεδόν καθημερινά σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους, οδηγεί σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, ώστε να πετάει κάποιος έναν άνθρωπο στη θάλασσα και -ενώ τον βλέπει να πνίγεται μέσα στα απόνερα- να δίνει εντολή να ξεκινήσει κανονικά το πλοίο, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες “ο χρόνος είναι χρήμα”.

    Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όλες οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις: Τηρήθηκε από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου του πλοίου; Υπήρχε παρουσία του Λιμενικού; Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει;

    Είναι χαρακτηριστικό πως το τι πραγματικά έγινε αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους επιβάτες του πλοίου, ενώ η αρχική ενημέρωση του Λιμενικού έριχνε επί της ουσίας την ευθύνη στο θύμα.

    Πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν, το ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν, ενώ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 36χρονου βιοπαλαιστή από την Κρήτη που έχασε άδικα τη ζωή του», αναφέρει το ΚΚΕ.

    Σπαρτιάτες: Θλίψη και οργή για το τραγικό συμβάν

    Οι Σπαρτιάτες εκφράζουν τη θλίψη, τα συλλυπητήριά τους, αλλά και την οργή τους για το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά.

    «Δυστυχώς, με τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κοινωνία υποκύπτει στη βία και το έγκλημα. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν καταντήσει τον ελληνικό λαό έρμαιο της εγκληματικής αμέλειας τους, μη μπορώντας ουσιαστικά να αναχαιτίσουν την χειμαρρώδη πορεία της κοινωνίας προς την παρακμή και τα τραγικά αδιέξοδα.

    Οι Σπαρτιάτες καταδικάζουν την αλαζονεία της εξουσίας των υπουργών της κυβέρνησης που παρακολουθούν απαθέστατοι την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανισότητα. Στα πλαίσια της θεωρίας αυτής των εκλεκτών του κυρίου Μητσοτάκη, ο νόμος είναι ένα μέσο στα χέρια των ισχυρών, ώστε να διασφαλίζουν το συμφέρον τους εις βάρος των αδύναμων.

    Καλούμε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αντί για… κροκοδείλια δάκρυα και μεγαλόστομες υποσχέσεις, να ξεπεράσει την ακραίως ευθυνόφοβη πολιτική διαχείριση και να εγγυηθεί την προστασία και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους επιβάτες, κατά τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και στα λιμάνια μας», σημειώνουν οι Σπαρτιάτες.

    Νίκη: Aποτροπιασμός για την απάνθρωπη συμπεριφορά των στελεχών του πληρώματος

    «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την απάνθρωπη συμπεριφορά των στελεχών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon που οδήγησε στον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νίκη.

    «Ζητούμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Ευχόμαστε την εξ ύψους παρηγορία για τους οικείους του», συμπληρώνει.

    Ε. Αχτσιόγλου: Αδιανόητη και εφιαλτική τέτοια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

    «Οι εικόνες σοκάρουν. Δεν χωράει ο νους τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου υπό τέτοιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Αδιανόητη και εφιαλτική τέτοια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

    «Οι έρευνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και να δοθούν απαντήσεις. Πού βρίσκονταν οι άνθρωποι του λιμενικού την ώρα της τραγωδίας; Γιατί επετράπη να φτάσει το πλοίο στην Αίγινα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι;», προσθέτει.

    Ευκ. Τσακαλώτος: Ας μη συνηθίσουμε τη φρίκη, ας μην κανονικοποιήσουμε τη βαρβαρότητα

    «Ας μη συνηθίσουμε τη φρίκη, ας μην κανονικοποιήσουμε τη βαρβαρότητα», τονίζει σε ανάρτησή του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Η αποτρόπαια δολοφονία -γιατί περί τέτοιας πρόκειται- ενός νέου ανθρώπου οφείλει άμεσα να διερευνηθεί. Το πώς, τα γιατί. Και να αποδοθούν ευθύνες. Τον έλεγαν Αντώνη Καρυώτη, ήταν 36 χρόνων, από τον ‘Αγιο Νικόλαο Κρήτης», συμπληρώνει.

    Στέφανος Κασσελάκης: Η ζωή πρέπει να αποκτήσει ξανά αξία στη χώρα μας

    «Δεν μπορεί αιώνες ανθρώπινης σκέψης να οδηγούν σε τόση απανθρωπιά. Η ζωή πρέπει να αποκτήσει ξανά αξία στη χώρα μας. Ζητάμε το αυτονόητο: να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Ευτυχώς υπάρχει το βίντεο από το Blue Horizon. Χωρίς αυτό, όλο το σύστημα θα μιλούσε σήμερα για «ατύχημα».

    Αυτό ανέφερε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Δημήτρης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα, εκεί που πρέπει

    «Εκ μέρους του τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Διαμαντίδης.

    «Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να πράξει τα δέοντα. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 να συμβαίνουν αυτά τα τραγικά περιστατικά. Θα πρέπει επιτέλους, να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκκαλο” και να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα, εκεί που πρέπει. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος», καταλήγει.

    Η ανακοίνωση των 29 λέξεων! της Attica Group

    Αρχικά, με μία λακωνική ανακοίνωση, η διοίκηση της Attica Group σχολίασε το τραγικό συμβάν και την απάνθρωπη συμπεριφορά που επέδειξε το προσωπικό του Blue Horizon.

    «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

    Νέα ανακοίνωση

    Σε νέα της ανακοίνωση η οικογένεια της Attica Group αναφέρει ότι «είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν και εκφράζει την οδύνη, τα συλλυπητήρια, καθώς και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και στους φίλους του 36χρονου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα».

    Όπως προσθέτει: «Οι σκηνές που όλοι είδαμε χθες βράδυ είναι αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου και δεν εκφράζουν ούτε στο ελάχιστο το ήθος και τον επαγγελματισμό, όχι μόνο των πληρωμάτων μας, αλλά και της ελληνικής ναυτοσύνης στο σύνολό της.

    Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι παράλληλα με την έρευνα των Αρχών, προκειμένου να διακριβωθούν στο ακέραιο οι συνθήκες της τραγωδίας διερευνώνται εσωτερικά οι λόγοι που δεν τηρήθηκαν οι σαφείς, προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να εφαρμόζονται αυστηρά από τα πληρώματα όλων των πλοίων μας».

    Διαβάστε επίσης: 

    Attica Group: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή των συλλήψεων του καπετάνιου και των μελών του πληρώματος του Blue Horizon

    ΠΝΟ: Θλίψη για τον τραγικό θάνατο επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά

    Attica Group: Για ανθρωποκτονία από κοινού κατηγορούνται καπετάνιος και 3 μέλη του πληρώματος του Blue Horizon



    ΣΧΟΛΙΑ