• Κοινωνία

    Attica Group: Για ανθρωποκτονία από κοινού κατηγορούνται καπετάνιος και 3 μέλη του πληρώματος του Blue Horizon

    • NewsRoom
    Blue Horizon

    Το πλοίο «Blue Horizon»


    Στην εισαγγελία Πειραιά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού και για παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, θα οδηγηθούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon μετά το θάνατο ενός 36χρονου επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 36χρονος είχε ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

    Σε βίντεο που είδαν τα φως της δημοσιότητας στα social media, ο 36χρονος προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο κατά την αναχώρηση για το Ηράκλειο, φέρεται να διαπληκτίζεται με κάποια άτομα από το πλήρωμα και στη συνέχεια να βρίσκεται στη θάλασσα, χάνοντας τη ζωή του.

    Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο με ανακοίνωσή της δηλώνει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

    Στο Blue Horizon έγινε αλλαγή του πληρώματος και αναχώρησε αργά τα μεσάνυχτα για τον προορισμό του.

    Πώς έγινε η τραγωδία

    Νεκρός ανασύρθηκε ένας 36χρονος άνδρας από το λιμάνι του Πειραιά, όταν στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Horizon, της Bluestar Ferries, που είχε αποπλεύσει με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης έπεσε στη θάλασσα.

    Αρχικά το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 36 ετών που έπεσε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να εισέλθει στο πλοίο, ενώ είχαν λυθεί οι κάβοι.

    Στελέχη του λιμενικού σώματος επιλήφθησαν για το συμβάν ενώ την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

    «Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση» ήταν η ενημέρωση που έλαβαν οι επιβάτες του πλοίου ενώ το «Blue Horizon» είχε απομακρυνθεί μόλις λίγα μέτρα από την προβλήτα.

    Ωστόσο, την πλήρη ανατροπή στην υπόθεση έφερε η δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει μέλη του πληρώματος του πλοίου να διαπληκτίζονται και στη συνέχεια, να σπρώχνουν και μάλιστα δύο φορές τον 36χρονο που προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο, με αποτέλεσμα ο επιβάτης να πέφτει στη θάλασσα από όπου ανασύρθηκε μετά από λίγο νεκρός.

    Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη , με εντολή εισαγγελέα, του καπετάνιου και τριών μελών του πληρώματος.

    Στον καταπέλτη βρίσκονταν το νούμερο 2 του πλοίου, ο ύπαρχος, όπως και ο λοστρόμος, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Μαζί τους συνελήφθη και ο αξιωματικός του καταστρώματος.

    «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος», αναφέρει η εταιρεία.

    Βαρβιτσιώτης: Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης

    «Εκφράζω τη θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Πειραιά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών» .

    Αυτό τονίζει με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά όπου σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ένας 36χρονος κατά τον απόπλου του Blue Horizon για το Ηράκλειο ανασύρεται νεκρός από τη θάλασσα.

    «Εικόνα φρίκης αυτή στον Πειραιά, είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», ανέφερε για την τραγωδία στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Μιλώντας στο OPEN TV ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη και εξέφρασε τη θλίψη του. «Γίνονται έρευνες για να έρθει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Δείτε το βίντεο:

    «Σοκ, φρίκη, θλίψη»

    «Αισθάνομαι σοκ, φρίκη και θλίψη», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1, για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα χθες βράδυ, επί του καταπέλτη του Ε/Γ – Ο/Γ «Blue Horizon», κατά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 36χρονου άνδρα.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την πράξη των μελών του πληρώματος «ποινικά και ηθικά καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί χυδαία προσβολή προς τους Έλληνες ναυτικούς της ελληνικής ακτοπλοΐας που δεν συνάδει με τις αρχές της ναυτοσύνης». Επεσήμανε ακόμη ότι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το αδίκημα πρόκειται για ανθρωποκτονία.

    Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο 36χρονος ο οποίος είχε εισιτήριο στην κατοχή του, αφού είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, έπειτα αποβιβάστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί, απωθήθηκε από τα μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες

    «Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό»

    Επιβάτης που ήταν παρών στο περιστατικό, μίλησε στο MEGA περιγράφοντας την σκηνή.

    «Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».

    Σοκαρισμένοι οι επιβάτες του πλοίου είδαν τον άντρα να πνίγεται και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό για να ενημερώσουν για όσα συνέβησαν.

    «Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (σ.σ. ο ύπαρχος) λες και έπεσε… και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».

    «Τους έκλεισε την πόρτα»

    «Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος» καταγγέλλει ο ίδιος, συμπληρώνοντας:

    «Ο άνθρωπος τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Έφυγε το πλοίο και από ό, τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για την καθυστέρηση του πλοίου, η οποία ανέφερε ότι «ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

    «Αυτό είναι το γελοίο και το τραγικό» λέει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος καταγγέλλει την απάθεια του πληρώματος.

    «Μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση μαζί μου, είχε πάει στον καπετάνιο και του χτύπησε την πόρτα και της έκλεισε την πόρτα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι από την στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο. Ούτε αυτό συνέβη, εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο. Δεν υπήρχε λιμενικός στο σημείο».

    Για την υπόθεση αυτήν συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ο πλοίαρχος, ο αξιωματικός καταστρώματος και δύο μέλη του πληρώματος.

    «Tον έσπρωξαν την ώρα που ξεκινούσε το πλοίο»

    «O άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ, ο οποίος περιέγραψε τις κινήσεις των δύο μελών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon που έσπρωξαν πάνω από τον καταπέλτη τον άτυχο 36χρονο, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά.

     «Όλοι φωνάζαμε τι κάνεις, τι κάνεις» αποκάλυψε λέγοντας ότι ακόμα και μετά που ξεκίνησε το πλοίο και η δίνη της προπέλας παρέσυρε τον άνδρα στο νερό ο αξιωματικός του καταστρώματος αφού έριξε μια ματιά έδωσε εντολή να ξεκινήσει το πλοίο.

    «Πνίγεται ένας άνθρωπος και γυρνάς και λες φεύγουμε, χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις πνίγεται ένας άνθρωπος. Χωρίς να συμβαίνει τίποτα ξεκίνησε το πλοίο» εξιστόρησε ο αυτόπτης μάρτυρας.

    Όπως είπε μετά από λίγα λεπτά το σώμα του άτυχου 36χρονου ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ήταν πλέον αργά. Είχε πνιγεί ενώ ο καπετάνιος και το πλήρωμα αδιαφόρησαν γι’ αυτό το γεγονός.

    Συγκλονισμένος ο επβάτης του πλοίου που διατάχθηκε να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι, όταν έγινε γνωστό το τραγικό περιστατικό, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της επικοινώνησαν με το λιμενικό για να το καταγγείλουν.

    «Μας σταματήσαν αρόδο και μετά μας γύρισαν πίσω» δήλωσε. Ο ίδιος καταγγέλει τους ψευδείς ισχυρισμούς μελών του πληρώματος που δήλωσαν ότι ο άνδρας που προσπάθησε να επιβιβαστεί την ώρα που αναχωρούσε το πλοίο έπεσε μόνος του. «Αυτό δεν έγινε», τόνισε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες και άλλων επιβατών και αυτοπτών μαρτύρων ότι τον πέταξαν από τον καταπέλτη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραγωδία στον Πειραιά: Συγκλονιστική μαρτυρία – «Όλος ο κόσμος φώναζε, αυτός συνέχισε»

    Τραγωδία στον Πειραιά: Το πλήρωμα έσπρωξε από τον καταπέλτη τον επιβάτη που σκοτώθηκε στο Blue Horizon – Τι αναφέρει η εταιρεία

    Τραγωδία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νεκρός άνδρας που έπεσε από την ταράτσα



    ΣΧΟΛΙΑ