• Ναυτιλία

    Αριστείδης Πίττας: Προσωρινή η πτώση των ναύλων ξηρού φορτίου – Εκτίναξη των μεγεθών της Eurodry το 2021

    Αριστείδης Πίττας


    “Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, εκμεταλλευτήκαμε τα επίπεδα της αγοράς καταγράφοντας το καλύτερο τρίμηνο που είχαμε ποτέ με περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα”, επισήμανε ο εφοπλιστής Αριστείδης Πίττας κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της EuroDry.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι η υποχώρηση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου είναι προσωρινή και υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση τους εντός του 2022.

    Συγκεκριμένα ανέφερε: “Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, τα spot ναύλα ξηρού φορτίου, αφού κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, όταν κατέγραψαν
    το υψηλότερο επίπεδο τους από τις αρχές του 2010, στη συνέχεια υποχώρησαν κατά περίπου 35% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 υποχώρησαν κατά ακόμη 30% σχεδόν. Ταυτόχρονα τα ετήσια ναύλα ανέκαμψαν τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν προσδοκίες πως η μείωση στη spot αγορά αποτελεί μία κυκλικά συνηθισμένη αντίδραση κατά τους πρώτους δύο μήνες κάθε έτους, και είναι προσωρινή. Ωστόσο, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα που βρίσκονται τα ναύλα της spot αγοράς, είναι υψηλά σε σχέση με την τελευταία δεκαετία”.

    “Παρά την δύναμη της αγοράς το 2021, το βιβλίο παραγγελιών παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό υποδηλώνει ελάχιστη αύξηση του στόλου τα επόμενα 2-3 χρόνια, πιθανότατα, οδηγώντας σε υψηλότερα ναύλα το υπόλοιπο του 2022 εάν το εμπόριο αυξηθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσδοκιών, επεκτείναμε τον στόλο μας αποκτώντας το δέκατο πλοίο μας, το M/V Molyvos Luck, το οποίο ενισχύει τη θέση μας ώστε να επωφεληθούμε από τις αναμενόμενες αυξήσεις της αγοράς”, επισήμανε ο επικεφαλής της Eurodry.

    Τα αποτελέσματα

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η ναυτιλιακή εμφάνισε έσοδα 22,3 εκατ. δολάρια έναντι 6,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του μέσου ημερήσιου ισοδύναμου χρονοναύλωσης των πλοίων της αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων που διέθετε ο στόλος της σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο.

    Τα κέρδη της το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 16 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 0,3 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Στο σύνολο του 2021, τα έσοδα της Eurodry ανήλθαν στα 64,4 εκατ. δολάρια αυξημένα κατά 189% σε σχέση με τα 22,3 εκατ. δολάρια που εμφάνισε το 2020.

    Τα ετήσια κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31,2 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 5,9 εκατ. δολάρια το 2020.

    Ο κ. Πίττας επισήμανε ότι η Eurodry θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εστιάζοντας σε μεσαίου μεγέθους bulk carriers. Παράλληλα τόνισε ότι η αυξημένη ρευστότητα και ο χαμηλός δείκτης μόχλευσης της παρέχουν τη δύναμη να υιοθετήσει τη στρατηγικής της.

    Η  EuroDry ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2018, όταν ο Αριστείδης Πίττας προχώρησε την απόσχιση του στόλου ξηρού φορτίου από την εισηγμένη εταιρεία του Euroseas και τη μεταφορά του σε μία ξεχωριστή εταιρεία.

    Στη συνέχεια η Eurodry εισήχθη στην αγορά του Nasdaq, ξεκίνησε με τρία panamax και πλέον διαθέτει στόλο δέκα πλοίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η EuroDry Ltd. πρόσθεσε το M/V Molyvos Luck στο στόλο της



    ΣΧΟΛΙΑ