• Ναυτιλία

    Άρειος Πάγος: Το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 120 εκατ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, απέρριψε τα αιτήματα που έθετε το Ελληνικό Δημόσιο για τα πέντε από τα έξι ζητήματα που είχε κρίνει η απόφαση του ICC (Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο), με την αιτιολογία ότι με τη σύμβαση των υποβρυχίων, που κυρώθηκε με νόμο , όλες οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δημοσίου και ΕΝΑΕ σε σχέση με την σύμβαση των υποβρυχίων, κρίνονται αμετάκλητα από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο – ο οποίο ήδη έκρινε – και δεν μπορούν να ξανακριθούν από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

    Όσον αφορά στο έκτο ζήτημα που αφορούσε την αξίωση της ΕΝΑΕ να αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που μετά από σχετικές αγωγές του ΟΣΕ κληθεί να καταβάλει διάφορα ποσά που ο ΟΣΕ ζητούσε ως αποζημιώσεις, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι κακώς αποφάσισε για το θέμα αυτό το ICC, διότι το θέμα του ΟΣΕ δεν έχει καμιά σχέση με τη σύμβαση των υποβρυχίων και επομένως το ICC δεν είχε αρμοδιότητα να το κρίνει.

    Ο πρόεδρος του σωματείου “Τρίαινα” Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Β. Καρακίτσος σε ενημέρωση που έκαναν προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επεσήμαναν τα εξής:

    «Ήδη εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την αναίρεση που είχε κάνει το ΔΗMOΣΙΟ με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του ICC. Την Παρασκευή 8 Απριλίου συναντηθήκαμε εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων με τον δικηγόρο μας Βασίλη Πήττα, που πριν λίγες μέρες έλαβε καθαρογραμμένη αυτή την απόφαση, για να ενημερωθούμε για το περιεχόμενό της και να αποφασίσουμε για την συνέχεια των κινήσεών μας.

    Όπως ενημερωθήκαμε, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το ποσό των 75 εκατομμυρίων (που με τους τόκους έχουν φθάσει στα 120) που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, αφού με το ποσό αυτό θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών μας κατά της εταιρείας.

    Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα που έθετε το Δημόσιο για πέντε από τα έξι ζητήματα που είχε κρίνει η απόφαση του ICC και δεν μπορούν να ξανακριθούν από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

    Για το έκτο ζήτημα που αφορούσε την αξίωση της ΕΝΑΕ να αποζημιωθεί από το Δημόσιο σε περίπτωση που μετά από σχετικές αγωγές του ΟΣΕ κληθεί να καταβάλει διάφορα ποσά που ο ΟΣΕ ζητούσε ως αποζημιώσεις, ο ΑΠ έκρινε ότι κακώς αποφάσισε για το θέμα αυτό το ICC, διότι το θέμα του ΟΣΕ δεν έχει καμιά σχέση με τη σύμβαση των υποβρυχίων και επομένως το ICC δεν είχε αρμοδιότητα να το κρίνει».

    Επισημαίνεται ότι μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο δεν έχει άλλα ένδικα μέσα προκειμένου να αποφύγει με νόμιμους τρόπους την καταβολή των 120 εκατομμ0υρίων. Θα πρέπει να τα καταβάλει. Μέχρι τώρα οι διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι από τους αρμόδιους Υπουργούς (Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα) είναι ότι το Δημόσιο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελέσει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το σωματείο των εργαζομένων, μετά από την ενημέρωση από το δικηγόρο τους, αποφάσισαν σε πρώτη φάση να ζητηθεί συνάντηση με τον διαχειριστή προκειμένου να τους ενημερώσει για τις όποιες συζητήσεις και συνεννοήσεις έχει κάνει ή θα κάνει με το Δημόσιο για την καταβολή των χρημάτων του ΙCC και αμέσως μετά να ζητηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας, Άμυνας και Εργασίας, καθώς και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για το ίδιο θέμα, αλλά και για τα άλλα εκκρεμή ζητήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ