• Ναυτιλία

    Αποκλειστικό: Αυτές είναι οι οικονομικές προσφορές για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Αποβαίνει άγονος ο διαγωνισμός

    Ο ΠάνοςΞενοκώστας (αριστερά), ο Θεόφιλος Πριόβολος (δεξιά)

    Ο ΠάνοςΞενοκώστας (αριστερά), ο Θεόφιλος Πριόβολος (δεξιά)


    Άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές για τον πλειοδότη του στρατιωτικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί κατέθεσαν φακέλους η Pyletech Shipyards του Θεόφιλου Πριόβολου και ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Onex του Πάνου Ξενοκώστα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr, οι δύο προσφορές ανέρχονται σε 15,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η συμμετοχή της Onex είχε συμβολικό χαρακτήρα, για να διατηρήσει το έννομο συμφέρον.

    Τελευταίες πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος γιατί το τίμημα που κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ χαμηλό.

    Σε ανακοίνωσή της η Pyletech Technologies, μετά την κατάθεση της πρότασής της για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επένδυση της θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει πάνω από 1.600 άμεσες θέσεις εργασίας, σε ορίζοντα τετραετίας».

    Παράλληλα διευκρινίζει ότι η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου., ενώ ήδη έχουν πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

    Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960) και οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).

    Με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ

    Tο εμπορικό κομμάτι

    Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι του Σκαραμαγκά και του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού διαγωνισμού που διεξάγει η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώτατο τίμημα έχει οριστεί στα 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις, η μεγάλη 5η δεξαμενή που ανήκει στο εμπορικό τμήμα, χρειάζεται επισκευές αξίας 40-50 εκατ. ευρώ.

    Η ΕΤΑΔ έτρεξε τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεπεράσει γραφειοκρατικά προβλήματα και να ανταλλάξει οικόπεδα με το στρατιωτικό τμήμα (να δώσει μέρος του αιγιαλού στο στρατιωτικό τμήμα, και να πάρει χώρους που οδηγούν στην εθνική οδό), προκειμένου να είναι έτοιμη να «ανεβάσει άμεσα και εκείνη τον διαγωνισμό στο «αέρα».

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ