• Ναυτιλία

    Αντιδράσεις του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου για τις αυξήσεις στο λιμάνι της Λεμεσού

    Αντιδράσεις του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου για τις αυξήσεις στο λιμάνι της Λεμεσού


    Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου αντιδρά για τις πρόσφατες αυξήσεις που έχουν δημοσιευθεί από τις διαχειρίστριες εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού.

    Οι αυξήσεις, τονίζει ο Σύνδεσμος, αφορούν τόσο τα εμπορεύματα εισαγωγής και εξαγωγής όσο και όλα τα πλοία ανεξάρτητα κατηγορίας περιλαμβανομένων και των πλοίων του κλάδου της ενέργειας.

    Οι κύριες αυξήσεις που επηρεάζουν αποκλειστικά τα πλοία είναι οι ακόλουθες:

    1. Το λιμενικό κόστος φόρτωσης καθώς και τα αποθηκευτικά δικαιώματα των κενών εμπορευματοκιβωτίων (repositioning & storage fees).
    2. Τέλη που αφορούν την παροχή ασφάλειας των πλοίων εντός της λιμενικής περιοχής (ISPS charges).
    3. Τα λιμενικά τέλη πλεύρισης και αναχώρησης (consolidated marine charges) των πλοίων, τα πλοηγικά δικαιώματα (pilotage charges), η χρήση δεύτερου ρυμουλκού για την πλεύριση και αναχώρηση των πλοίων, τα τέλη ακύρωσης άφιξης ή αναχώρησης των πλοίων, ακύρωσης ρυμουλκού και δέσιμο ή ξεδέσιμο των πλοίων, τα τέλη παραμονής των πλοίων επί του κρηπιδώματος (layover charges), καθώς και άλλα συναφή λιμενικά τέλη.

    Εν’ όψει των πιο πάνω, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει στον εμπορικό κόσμο, ότι οι Πλοιοκτήτριες Εταιρείες έχουν εκφράσει έντονα παράπονα και δυσφορία, με ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν την τιμολόγηση τους για φορτία από και προς την Κύπρο, ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκά και λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

    Τα πιο πάνω θα έχουν ως επακόλουθο την περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας, αφού οι Κύπριοι εμπορευόμενοι και κατ’ επέκταση το καταναλωτικό κοινό, θα κληθούν να αναλάβουν το επιπρόσθετο κόστος.

    Διαβάστε επίσης:

    Τρεις ενδιαφερόμενοι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

    ΕΝΕΔΕΠ: 24ωρη απεργία την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στο λιμάνι του Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ