• Ναυτιλία

  Ημέρες θάλασσας 2024: Oι δράσεις του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

  Η Κατερίνα Λασκαρίδη με τον πατέρα της Πάνο Λασκαρίδη


  Με τέσσερις διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ημέρες θάλασας που διοργανώνει, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού,  ο Δήμος Πειραιά για 1οη συνεχόμενη φορά φέτος.

  Αρχής γενομένης από την Κυριακή 2 Ιουνίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους των εκθέσεων, αφού προηγουμένως έχουν δηλώσει αίτηση συμμετοχής, η οποία είναι απαραίτητη.

  Αναλυτικά οι ξεναγήσεις αφορούν:

  -Στη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος, ώρες 12.00-13.00 & 13.00-14.00.

  Αποτελείται από επιμέρους συλλογές που σχετίζονται θεματικά με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει ενότητες με σπάνια ναυτικά όργανα από τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας. Σημαντικό τμήμα της Ναυτική Συλλογής αποτελεί η Συλλογή Nelson.

  -Στην έκθεση βιβλίων του 15ου αιώνα «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία», ώρες 11.00-12.00 & 13.00-14.00.

  Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένων από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.

  -Στην έκθεση «Πίστη και Τέχνη», Συλλογή Βελιμέζη, ώρα 12.00-13.00.

  Εξήντα οκτώ μεταβυζαντινές εικόνες 15ου-19ου αιώνα από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου που προέρχονται κυρίως από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη την περίοδο 1934-1946.

  -Στην έκθεση «Η Άγνωστη Νήσος» των Λία Πέτρου και Σοφία Κυριακού με επιμέλεια της Γκέλυς Γκριντάκη, ώρα 11.00-12.00.

  Με αφετηρία το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου και την ιδέα του άγνωστου νησιού ως συμβόλου ουτοπίας, μια πολυδιάστατη περιπατητική, διατομική έκθεση, η οποία ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, αναδεικνύοντας οικολογικούς προβληματισμούς και ζητήματα ταυτότητας, μέσα από κεντητά καλλιτεχνήματα, κεραμικές κατασκευές, παράξενα κοσμήματα και γλυπτικά νησιά από μικροπλαστικά.

  Διαβάστε επίσης:

  Βουλή: Κυρώθηκε η δωρεά Λάτση για τις μελέτες επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

  Έφη Γιατίλη – Βακάκη: «Για να δείξουμε την τέχνη», μάς εξήγησε

  Καιρός: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη – Έρχεται η «ψυχρή λίμνη»  ΣΧΟΛΙΑ