• Ναυτιλία

    Ανατροπή με το τάνκερ Pegas στην Κάρυστο: Το εφετείο της Χαλκίδας αναίρεσε την απόφαση κατάσχεσης του ιρανικού πετρελαίου

    • NewsRoom
    Δεξαμενόπλοιο Pegas

    Δεξαμενόπλοιο Pegas


    Με βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών Χαλκίδας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο, έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου Lana (πρώην Pegas) το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και δεσμεύτηκε το φορτίο του ( 107.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου) με ανακριτική διάταξη.

    Οι δικαστές με το βούλευμά τους αίρουν τη κατάσχεση του φορτίου και διατάσσουν την απόδοση αυτού στην ιδιοκτήτρια εταιρεία

    Νωρίτερα, το reuters ανέφερε ότι ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις ΗΠΑ μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου που ήταν στις δεξαμενές του πλοίου Lana (πρώην Pegas) υπό σημαία Ιράν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, αναφέρει το reuters.

    Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, και την Τεχεράνη να προειδοποιεί για «τιμωρητικές ενέργειες» κατά της Αθήνας.

    Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων.

    Το Ιράν άσκησε επίσης έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, είπε μια νομική πηγή.

    «Η αγωγή για την ανάκληση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», είπε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί η απόφαση του εφετείου.»

    Έτσι, η ποσότητα που είχε μεταφερθεί στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy θα πρέπει να επιστραφεί στις δεξαμενές του Lana.

    Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κατάσχεσαν κοντά στην Εύβοια το υπό ιρανική σημαία τάνκερ Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος, επικαλούμενες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω διαφορών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν τον Μάιο μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, λαμβάνοντας υπόψη την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

    Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές αργότερα κατάσχεσαν ξανά το Lana, ενεργώντας με βάση προσωρινή δικαστική απόφαση για υποτιθέμενες οφειλές σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

    Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά είπε στο reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΥΠΕΞ Ιράν: Ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου Pegas και του φορτίου του



    ΣΧΟΛΙΑ