• Διεθνής πολιτική

    Iράν: Καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία για τα δύο τάνκερ χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Το Ιράν προέτρεψε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την κατάσχεση πλοίων χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter’s, η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ.

    Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν επιβάλλει καθεστώς σκληρών κυρώσεων στο Ιράν, κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε.

    Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την Ελλάδα, «εν όψει αυτής της αδικαιολόγητης σύλληψης».

    «Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

    «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

    «Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη νόμιμη και δικαστική οδό για αυτό το θέμα χωρίς φανφάρες», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του πληρώματος των κατασχεθέντων ελληνικών πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποφύγετε τα χωρικά ύδατα του Ιράν-Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

    Θρίλερ στον Περσικό: Σε αχαρτογράφητα νερά τα ελληνικά τάνκερ μετά το ρεσάλτο



    ΣΧΟΛΙΑ