Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Alphaliner (4 Νοεμβρίου 2025), η MSC Mediterranean Shipping Company (MSC), του Τζιανλουίτζι Απόντε, έγινε η πρώτη εταιρεία τακτικών γραμμών στην ιστορία που ξεπέρασε το ορόσημο χωρητικότητας των 7 εκατομμυρίων TEU.

Με στόλο που διαθέτει μεταφορική ικανότητα 7.002.757 TEU και βιβλίο παραγγελιών που υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια TEU, η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη ελέγχει πλέον πάνω από το 21% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τους συνδυασμένους στόλους της Maersk και της Hapag-Lloyd, των δύο εταιρειών που κάποτε ηγούνταν του κλάδου για δεκαετίες.

1

Ο υφιστάμενος στόλος της MSC από μόνος του είναι μεγαλύτερος από τη συνδυασμένη χωρητικότητα των ONE, HMM και Yang Ming (η «Premier Alliance»).

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από τρία χρόνια, στις αρχές του 2022, η MSC ξεπέρασε την Maersk και έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο , ανατρέποντας μια 25χρονη κυριαρχία στην κορυφή των κοντέινερ. Έκτοτε, η άνοδός της είναι ασταμάτητη.

Μέσω ενός τολμηρού συνδυασμού επιθετικών επενδύσεων σε νέες ναυπηγήσεις και της απόκτησης σχεδόν 400 μεταχειρισμένων πλοίων, η MSC έχει τριπλασιάσει το μέγεθός της σε μια δεκαετία, επεκτείνοντας την εμβέλειά της σε κάθε σημαντική εμπορική διαδρομή.

Η πιο πρόσφατη αγορά της, το Newnew Star 2 (3.534 TEU, κατασκευής 2007) από την κινεζική Hainan Yangpu Newnew Shipping, είναι το 50ό μεταχειρισμένο πλοίο που πρόσθεσε η MSC μόνο φέτος, το οποίο σύντομα θα πλεύσει με το όνομα MSC Rabat IV.

Η εκπληκτική ανάπτυξη της MSC όχι μόνο αναδιαμόρφωσε την ιεραρχία της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων, αλλά ώθησε επίσης την Ελβετία, στις 10 κορυφαίες πλοιοκτήτριες χώρες παγκοσμίως, χάρη στους στόλους εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιέρας της MSC.

 

Διαβάστε επίσης 

Σήμερα τιμούνται οι εφοπλιστές που προσέφεραν εκατ. για την αποκατάσταση υποδομών στη Θεσσαλία – Θα παρευρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Με επιτυχία έγινε η πλοήγηση κρουαζιερόπλοιου σε ποταμό στην Ολλανδία

HELMEPA: Στις 13 Νοεμβρίου οι αρχαιρεσίες για νέο διοικητικό συμβούλιο