• Ναυτιλία

    Αγορές μεταχειρισμένων πλοίων ύψους 460 εκατ. δολαρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου


    Αυξημένη παρουσία στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων έχουν το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η VesselsValue, κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2020, ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων έχουν διαθέσει συνολικά 460 εκατ. δολάρια για την απόκτηση 35 πλοίων.

    Ειδικότερα, κατά τον Αύγουστο προχώρησαν στην εξαγορά 12 πλοίων και τον Σεπτέμβριο το νούμερο σχεδόν διπλασιάστηκε, με την εξαγορά 23 πλοίων.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελλήνων πλοιοκτητών κατά το συγκεκριμένο δίμηνο βρέθηκαν τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με τις τιμές των ναύλων να παρουσιάζουν αύξηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, από τα 35 μεταχειρισμένα πλοία που εντάχθηκαν σε ελληνόκτητους στόλους, τα 23 είναι bulkers συνολικής αξίας 279 εκατ. δολαρίων, τα 4 τάνκερ αξίας 94 εκατ. δολαρίων και τα πέντε contanerships αξίας 47 εκατ. δολαρίων.

     

     

     

    Όσον αφορά τους εφοπλιστές που διέθεσαν τα περισσότερα κεφάλαια για εξαγορές second hand πλοίων κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης. και η εταιρεία Capital Product Partners L.P.

    Η ναυτιλιακή προχώρησε στην εξαγορά τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καταβάλλοντας 28,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τα χωρητικότητας 5,085 teu πλοία Chicago, Las Vegas και Memphis, όλα κατασκευής 2008, τα οποία ανήκαν στο στόλο της γερμανικής NSC Group.

    Ακολουθεί η New Shipping του Αδαμάντιου Πολέμη, η οποία, σύμφωνα με τη VesselsValue απέκτησε ένα πλοίο στην τιμή των 26 εκατ. δολαρίων.

    Η Assodivers, μία offshore εταιρεία, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εμφανίζεται ως αγοραστής πλοίου αξίας 21,8 εκατ. δολαρίων.

    Το χωρητικότητας 81,893 dwt φορτηγό πλοίο Precious Sky, κατασκευής 2015, το οποίο ανήκε στην ιαπωνική MC Shipping, πουλήθηκε, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, στην Primerose Shipping, συμφερόντων του Γεράσιμου Καλογηράτου, στην τιμή των 21,3 εκατ. δολαρίων.

    Αντίστοιχα, η Tsakos Shipping and Trading συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου, εξαγόρασε το φορτηγό πλοίο E.R. America χωρητικότητας 179.570 dwt και κατασκευής 2010 στα ναυπηγεία Daewoo της Ρουμανίας, έναντι 20,8 εκατ. δολαρίων.

    H ναυτιλιακή Goldenport Shipmanagement συμφερόντων της οικογένειας Δράγνη, εμφανίστηκε ως αγοράστρια του χωρητικότητας 61,500 dwt φορτηγού πλοίου Devongate (κατασκευής 2014). Το πλοίο ανήκε στο στόλο της Eastern Pacific Shipping και η τιμή πώλησης ανήλθε στα 16,2 εκατ. δολάρια.

    H ναυτιλιακή Polembros Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη,  απέκτησε πρόσφατα το χωρητικότητας 95,712 dwt post panamax Double Paradise, κατασκευής 2011. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σύμφωνα με ναυλομεσίτες, στα 16,2 εκατ. δολάρια.

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ