• Ναυτιλία

    Αγωνία για τους 11 Έλληνες ναυτικούς των δύο ακινητοποιημένων πλοίων από τους Ιρανούς και για τα 17 πλοία που βρίσκονται στον Περσικό κόλπο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Tο M/T «PRUDENT WARRIOR» της ναυτιλιακής εταιρείας POLEMBROS SHIPPING LIMITED

    Tο M/T «PRUDENT WARRIOR» της ναυτιλιακής εταιρείας POLEMBROS SHIPPING LIMITED


    Η αγωνία για την τύχη των έντεκα Ελλήνων ναυτικών – ο ένας είναι Ελληνοκύπριος – κορυφώνεται, αλλά υπάρχει ανησυχία και για τα άλλα 17 ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στον Περσικό κόλπο.

    Τα δύο πλοία των εφοπλιστών Διαμαντίδη και Πολέμη εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ως αντίποινα για την ακινητοποίηση στις 15 Απριλίου στην Κάρυστο του ρωσικού δεξαμενοπλοίου Pegas που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

    Για το περιστατικό αυτό, εξέδωσε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Η ΠΝΟ τονίζει επίσης ότι, ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

    Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

    Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

    Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

    Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

    Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

    Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

    Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

    Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

    Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

    Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

    Υπενθυμίζεται ότι ελληνικές αρχές ακινητοποίησαν τον περασμένο μήνα το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν, στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι μέλη του πληρώματος, λόγω κυρώσεων της ΕΕ. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μεταφορτώθηκε σε ελληνόκτητο πλοίο για να το μεταφέρει στις ΗΠΑ.

    Επισημαίνεται επίσης ότι το ιρανικό υπουργείο ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του φορτίου του, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    «Η Ισλαμική Δημοκρατία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

    Ο Ελβετός απεσταλμένος είπε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι θα μεταφέρει το μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον, ανέφερε το IRNA.

    Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ότι το δεξαμενόπλοιο – με το όνομα Pegas – είχε αναζητήσει καταφύγιο κατά μήκος των ελληνικών ακτών μετά από τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

    Αντιδράσεις και από ΠΕΜΕΝ και “Στέφενσων”

    Τα δύο ναυτικά σωματεία των μηχανικών( ΠΕΜΕΝ) και των πρακτικών μηχανικών ( “Στέφενσων”) ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ναυτικών και των πλοίων. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

    “Το Ιράν προχώρησε σε ένοπλη κατάληψη δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων, στο M/T «DELTA POSEIDON» της ναυτιλιακής εταιρείας DELTA TANKERS και το M/T «PRUDENT WARRIOR» της ναυτιλιακής εταιρείας POLEMBROS SHIPPING LIMITED που έπλεαν σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, κοντά στις Ιρανικές ακτές.

    Το συμβάν αυτό, απ’ ότι φαίνεται, συνδέεται με το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο, με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, που μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο δεσμεύτηκε, με εντολή των ΗΠΑ και λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία, Ιράν.

    Το γεγονός αυτό είναι απόρροια της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην εμπόλεμη σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, για τον έλεγχο περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών ενέργειας.

    Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ναυτεργατών.

    Επιβεβαιώνονται για μία ακόμα φορά οι επισημάνσεις μας ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για όλους τους λαούς, όπως και για τους ναυτεργάτες που λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες.

    Απαιτούμαι την άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ναυτιλίας, για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενοπλοίων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

    Άμεσα λήψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πληρωμάτων στην περιοχή του Περσικού”.

    Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ