Ναυτιλία

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων

  • NewsRoom


Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Nωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε φορτώσει από το λιμάνι Al Basrah του Ιράκ σύμφωνα με πληροφορίες ακινητοποιήθηκε από Ιρανούς στρατιώτες στον Περσικό κόλπο.

Το πλοίο φέρει την ελληνική σημαία, ενώ είναι χωρητικότητας 157.380 dwt, και είχε προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους στα Διυλιστήρια.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το Prudent Warrior, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Οι κινήσεις του Ιράν ενδέχεται να αποτελούν «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο.

Διαβάστε επίσης:

Δύο Ελληνικά δεξαμενόπλοια κατέλαβαν οι Ιρανικές δυνάμεις – Έντονο διάβημα από το ΥΠΕΞ: Είναι πράξη πειρατείας

Φήμες για ακινητοποίηση ελληνικού δεξαμενόπλοιου από την Ιρανική Ακτοφυλακή

Και δεύτερο ελληνικό δεξαμενόπλοιο κατέλαβαν οι Ιρανικές δυνάμειςΣΧΟΛΙΑ