• Ναυτιλία

    A. Πίττας: Γιατί μειώθηκε το μερίδιο της BlackRock στην Euroseas

    Α. Πίττας: Σημαντικό deal από τη Euroseas για τη ενίσχυση του στόλου της

    Αριστείδης Πίττας, εφοπλιστής Euroseas


    Παρά το γεγονός ότι η BlackRock αγόρασε περισσότερες μετοχές της ελληνικής ναυτιλιακής Euroseas, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, το μερίδιό της στην εταιρεία μειώθηκε, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη ενημέρωση της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη εταιρεία προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικότερα, στις 9 Αυγούστου η BlackRock είχε στην κατοχή της 3,13 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, έναντι 1,85 εκατομμυρίων στις 5 Ιουνίου, όμως το ποσοστό της υποχώρησε στο 6,7%, από 13,7% τον Ιούνιο, καθώς στο μεταξύ ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας εκτοξεύθηκε από τα 12,5 εκατομμύρια στα 44,5 εκατομμύρια.

    Εν τω μεταξύ, η Synergy Holdings του Ανδρέα Παπαθωμά έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους μετόχους της Euroseas μετά την πώληση τεσσάρων boxships της Synergy Marine, που ελέγχεται από τον ίδιο, στην Euroseas. Η Synergy Holdings κατέχει πλέον 4,22 εκατομμύρια μετοχές της Euroseas, ήτοι μερίδιο 10,4% στην εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι το deal μεταξύ των δύο πλευρών αφορούσε στην εξαγορά τεσσάρων containerships χωρητικότητας 4,253 TEU, εκ των οποίων τα τρία κατασκευάστηκαν το 2009 και το τέταρτο το 2008, σε ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 40 εκατ. δολάρια. Ο Ανδρέας Παπαθωμάς εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στην αγορά του Nasdaq, ναυτιλιακής. Επίσης, η Euroseas συμφώνησε να εκδώσει επιπλέον κοινές μετοχές αξίας 0,5 εκατ. δολαρίων για τη Synergy Holding αν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις σε διάσημα ενός έτους.

    Σημειώνεται ότι η Euroseas, που έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 19,2 εκατ. δολαρίων, έχει στην ιδιοκτησία της 19 boxships, ενώ πέρυσι τα πλοία ξηρού φορτίου που διέθετε μεταφέρθηκαν στην EuroDry.



    ΣΧΟΛΙΑ