• Business

    ΣΕΒΓΑΠ: Κέρδισε τη «μάχη της φέτας» στη Σιγκαπούρη – Τα οφέλη για τους Έλληνες παραγωγούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος


    Θετικά για την Ελλάδα έκλεισε η αντιδικία με τον Οργανισμό Εξαγωγών των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη, με αντικείμενο την ελεύθερη χρήση της εμπορικής ονομασίας της φέτας απ’ όλους τους παραγωγούς.

    Η ελληνική πλευρά με πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ και την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές κατάφερε να διασφαλίσει την προστασία της φέτας, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να αποσύρουν την ένσταση τους.

    Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη για τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών καθώς διατηρείται η απαγόρευση της χρήσης του όρου φέτα από απομιμήσεις του εμβληματικού ελληνικού τυριού στην ασιατική χώρα. Οι Έλληνες παραγωγοί πλέον μπορούν υπό καλύτερους όρους να προωθήσουν το υψηλής ποιότητας προϊόν τους στην τοπική αγορά, χωρίς να ανησυχούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε μια αγορά που παρά το μικρό μέγεθός της θεωρείται κρίσιμης σημασίας λόγω του ρόλου που παίζει στο εμπόριο της ευρύτερη περιοχής.

    «Μπορεί να είναι μικρή χώρα, ωστόσο είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Από εκεί διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων στην Αυστραλία», σημειώνει στο mononews.gr o πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος επισημαίνοντας πως αυτό φάνηκε και από το ενδιαφέρον και την αντίδραση του Οργανισμού Εξαγωγών των ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου 2019 μετά από πολλές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, ο ΣΕΒΓΑΠ κατάφερε να λάβει από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σιγκαπούρης (IPO) την κατοχύρωση της ταυτότητας της Φέτας στην Σιγκαπούρη. Όμως στις αρχές του 2020 ο Οργανισμός Εξαγωγών των ΗΠΑ (US Dairy Council Export) κατέθεσε ένσταση, ζητώντας την αναίρεση αυτή της κατοχύρωσης της φέτας. Μια ένσταση που ήρθε μετά την διμερή συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 η Σιγκαπούρη με την ΕΕ, η οποία προέβλεπε την προστασία της φέτας.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων, η ελληνική πλευρά κατάφερε να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των ντόπιων συνεργατών της (χονδρέμποροι, εστιάτορες, λιανέμποροι) και να ισχυροποιήσει την άποψη πως η φέτα αποτελεί ελληνικό προϊόν και δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης. Στον αντίποδα, οι Αμερικάνοι επεδίωξαν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα των Ελλήνων επικαλούμενοι την παραγωγή φέτας και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στην Αυστραλία και στον Καναδά.

    Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή που οι εξαγωγές φέτας κινούνται ανοδικά κατά περίπου 2% με 5%, παρ’ όλη την αναστάτωση που υπάρχει στη διεθνή αγορά εξαιτίας της Covid-19.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς ένα viral βίντεο στο Tik Tok εκτόξευσε τις πωλήσεις φέτας στις ΗΠΑ κατά 200%

    Brexit – Εξαγωγείς: Ανακούφιση για τους δασμούς, προβληματισμός για τα ΠΟΠ

    ΣΕΒΓΑΠ: Νίκη για τη φέτα στην Αγγλία – Κέρδισε διαμάχη για παραποίηση του ελληνικού τυριού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ