• Business

  ΣΕΒ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σαρωτική νίκη με ποσοστό 76% – Όλα τα ονόματα που εκλέγονται στο ΔΣ

  • NewsRoom
  Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

  Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


  Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, επικρατώντας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την 18η Ιουνίου της Ιουλίας Τσέτη, με ποσοστό 76,12%.

  Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επικράτησε της αντιπάλου του λαμβάνοντας 424 ψήφους, έναντι 133 που έλαβε η Ιουλία Τσέτη (ποσοστό 23,88%).

  Να σημειωθεί ότι στην πολύχρονη ιστορία του ΣΕΒ ήταν η πρώτη φορά που για τη θέση του προέδρου υπήρχαν δύο υποψηφιότητες. Η δεύτερη ήταν αυτή της κας Ιουλίας Τσέτη νυν Γενικής Γραμματέας του Δ.Σ. του οργανισμού και Προέδρου & CEO των UNI-PHARMA και InterMed.

  Μετά από μια αξιοπρεπή “μάχη”, από την οποία, βέβαια, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αιχμές, ο κύβος ερρίφθη με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλου να αναλαμβάνει το τιμόνι του ΣΕΒ.

  Είχε τη στήριξη του «ιερατείου» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κι επικράτησε σχετικά εύκολα της κ. Τσέτη. Η πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία, πάντως, εξελίχθηκε ομαλά, αν και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

  Το κλίμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν εξαιρετικό με την ηττημένη κ. Τσέτη να τονίζει σε κύκλους της ότι έδωσε έναν καλό αγώνα και ο στόχος της ήταν να ανατρέψει κάποια στερεότυπα και δεδομένα στον Σύνδεσμο, κάτι που πιστεύει ότι κατάφερε.

  Βεβαίως, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για ενστάσεις που έγιναν από την πλευρά της κ. Τσέτη, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση της καταμέτρησης με αποτέλεσμα να φτάσουμε αργά το βράδυ για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της κάλπης.

  Πέρα από τη θέση του προέδρου, τα μέλη του νέου ΔΣ του Συνδέσμου που εξελέγησαν είναι οι:

  Αντιπρόεδροι: Ράνια Αικατερινάρη, Ευτύχιος Βασιλάκης, Ανδρέας Σιάμισιης,

  Γενικός Γραμματέας: Αλεξάνδρα Παπαλεξόπουλου,

  Ταμίας: Μάρκος Βερέμης,

  Μέλη:

  Πέγκυ Αντωνάκου (Google Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου)
  Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo)
  Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC)
  Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group)
  Νίκος Καυκάς (Καυκάς Β.)
  Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός)
  Φιλίππα Μιχάλη (NN)
  Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ)
  Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
  Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture)
  Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης)
  Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN)
  Ευάγγελος Χρυσάφης (METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος)
  Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

  Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε:

  «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω τον ΣΕΒ από τη θέση του Προέδρου. Σήμερα ο ΣΕΒ είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός. Έχει περισσότερα μέλη, περισσότερους τομείς δράσεις και μεγαλύτερο αποτύπωμα σε κρίσιμες διαστάσεις της οικονομικής ζωής. Ο ΣΕΒ είναι στον πυρήνα του ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός, πολυσυλλεκτικός οργανισμός, με διαρκή ανανέωση προσώπων και ιδεών. Εύχομαι στο νεοεκλεγέν ΔΣ να συνεχίσει τη σταθερά ανοδική πορεία του Συνδέσμου μας, στο πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον».

  Ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαιω ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

  Απολογισμός Πεπραγμένων και δράσεων

  Σημειώνεται ότι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ εκλήθησαν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2023, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2023), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2024. Τον απολογισμό πεπραγμένων και δράσεων για την περίοδο 2020-2024 έκαναν ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος O. Βιδάλης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

  Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

  Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, γεννημένος το 1957, μεγάλωσε ανάμεσα στα Εξάρχεια, στο Λυκαβηττό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο πατέρας του είχε γαλακτοπωλείο κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που ονομαζόταν Recor A.E., και η μικρή αυτή επιχείρηση, που παρήγαγε τότε γαλακτοκομικά προϊόντα, γίνεται η πρώτη επιχείρηση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί μετά και τον αδόκητο χαμό του πατέρα του, το έτος 1973.

  Είναι ο ιδρυτής της CHIPITA Α.Ε και παρέμεινε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (1989- 2021) μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στα bakery snacks.

  Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ.

  Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1976 στην οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E.

  Το 1981 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της ALIGEL- εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIΑ- εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά, εξαγόρασε το 50% των μετοχών της CHIPITA που ήταν εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50%.
  Το 1990 η CHIPITA  χρηματοδοτήθηκε για να υλοποιήσει τη μοναδική καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Το Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) εμπιστεύθηκε την CHIPITA και επένδυσε στην καινοτομία.

  Το 1994 η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό  Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 χρόνια, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα και έγινε εξαιρετικά εξωστρεφής με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση των μονάδων παραγωγής παγκοσμίως, καθιστά την CHIPITA μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και με στρατηγικές συνεργασίες σε  Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία.

  Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύθηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από τη MIG. Από την 01/09/2006 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

  Το 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA.

  Το 2021 η CHIPITA πραγματοποίησε μία συμφωνία σταθμό για την Ελληνική αγορά των τροφίμων και εξαγοράστηκε από τον διεθνή κολοσσό MONDELEZ.
  Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε το 100% της εταιρείας αλλαντικών ΝΙΚΑΣ.

  Το 2022, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών της ενώ πρόσφατα αγόρασε το 75% της  καραμελοποίιας Λάβδας μέσω της ΙΟΝ.

  Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ.  Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ.

  Διαβάστε επίσης

  ΣΕΒ: Η δίωρη μάχη των ισχυρών, τα πρόσωπα και οι διεκδικήσεις

  Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά της Λάβδας από την ΙΟΝ

  ΣΕΒ: Μονομαχία στην οδό Ξενοφώντος όπως… στο Ελ Πάσο: Ποιοι ψηφίζουν Θεοδωρόπουλο και ποιοι Τσέτη  ΣΧΟΛΙΑ