• Business

    Σέφκοβιτς-Κομισιόν: Το θέμα ΔΕΣΦΑ-Socar έχει σχεδόν λυθεί

    Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration


    Το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR έχει σχεδόν λυθεί. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτό το σημείο” είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεβ.

    “Νομίζω ότι ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάστηκε για αποκρατικοποίηση και μια εταιρεία, η SOCAR, ήταν έτοιμη να επενδύσει”, είπε. “Οπότε το έκαναν. Σε μια τέτοια επένδυση, η Κομισιόν πάντα κοιτά την σημερινή και μελλοντική κατάσταση στην αγορά για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός σε όλους τους τομείς. Συνεπώς, το μερίδιο ιδιοκτησίας υπόκειται σε συζήτηση”.

    Αναφορικά με το Νότιο Διάδρομο και τον ΔΕΣΦΑ, σημείωσε: «Όσον αφορά την Ελλάδα, τα περισσότερα ζητήματα εκκρεμούν διότι χρειάζεται συνεργασία από όλα τα μέρη. Μιλάμε για έναν αγωγό 3.000 χμ. Η κάθε χώρα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, όπως οι απαλλοτροιώσεις και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Συνεπώς, οργανώσαμε συμβουλευτικό όργανο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με την Κομισιόν αναφορικά με το μέλλον στην ενεργειακή αγορά. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα. Μπορώ να πω ότι ο πρόεδρος Αλίγιεβ ήταν αρκετά αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του αγωγού νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μετά τη συνάντηση είμαι και εγώ αισιόδοξος ότι θα δούμε αζέρικο αέριο στην Ευρώπη πριν το 2020».



    ΣΧΟΛΙΑ