• Business

    ΣΕΧΒ: Δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χημικής βιομηχανίας

    • NewsRoom
    σεχβ

    Διακρίνονται από αριστερά – Παναγιώτης Σκαρλάτος, Γενικός Δ/ντής ΣΕΧΒ, Δέσποινα Αναστασίου Μέλος, Στέργιος Πιτσιόρλας Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, Βασίλης Γούναρης Πρόεδρος ΣΕΧΒ, Πηνελόπη Παγώνη Μέλος, Αλέξανδρος Κατραούζος Α’ Αντιπρόεδρος.


    Τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χημικής βιομηχανίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών κ. Β. Γούναρη και των Μελών του ΔΣ του Συνδέσμου.

    Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την επίσπευση του έργου της απλούστευσης της αδειοδότησης μέσω της αντικατάστασης των βαθμών όχλησης  και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κατάταξης ενιαία και με  βάση τις πραγματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό νομοθετικό κόστος και τις προκλήσεις της χημικής βιομηχανίας, δεσμεύτηκε να περιληφθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ τα θέματα επικινδυνότητας των χημικών υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Επίσης ως σημαντικά θέματα τέθηκαν η επιβάρυνση στο κόστος του φυσικού αερίου με φόρους και ΕΦΚ που λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης του Φυσικού αερίου στη βιομηχανία, καθίσταται σημαντική παράμετρος καθώς και η  ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά κτήρια. Για τα  δύο θέματα  από πλευράς Υπουργείου εκφράστηκε η πρόθεση αντιμετώπισης.

    σεχβ
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΧΒ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα

    Ο Σύνδεσμος θα συμμετάσχει στις ομάδες εργασίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης και θα αποστείλει τις εξειδικευμένες προτάσεις του για τα αναφερθέντα θέματα.

    ΣΕΧΒ εκπροσωπεί την ελληνική χημική βιομηχανία, η αξία της παραγωγής της χημικής βιομηχανίας ανέρχεται σε  2,2 δις, απασχολεί άμεσα 13.000 εργαζόμενους, οι εξαγωγές των χημικών ανέρχονται σε 1,2 δις. Υποστηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τρόφιμα, μέταλλα, γεωργία, τουρισμός κλπ.



    ΣΧΟΛΙΑ