• Business

    Σε τροχιά ολοκλήρωσης η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet – Aναμένεται η τυπική έγκρισή της από την ΕΕΤΤ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σύντομα και πάντως εντός του μήνα εκτιμάται ότι θα δοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Forthnet από την United Group Β.V. θυγατρική της BC Partners.

    Έχει προηγηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17 Αυγούστου η οποία ενέκρινε, βάσει του Κανονισμού Συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη εξαγορά της ελληνικής εταιρείας καθώς όπως υπογράμμισε δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.

    Η έγκριση της ΕΕ ήταν και η ουσιαστική με την ΕΕΤΤ να έχει ένα πιο περιορισμένο ρόλο αφού η United δεν έχει άλλη παρουσία στην Ελλάδα. Κυρίως η ελληνική ανεξάρτητη αρχή εξετάζει την εξαγορά αυτή ως προς τις συχνότητες ασύρματης ζεύξης που διατηρεί η Forthnet και οι οποίες θα περάσουν στον έλεγχο της αγοράστριας εταιρείας (άρθρο 25 του ν.4070/12). Δεδομένης της μειωμένης βαρύτητας, σε σχέση με αυτή της ΕΕ, η απόφαση της ΕΕΤΤ πιθανότατα να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου με τον σχετικό φάκελο να έχει κατατεθεί αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για το σύνολο των δανείων της ελληνικής εταιρείας (333 εκατ. ευρώ) η United θα καταβάλει περί τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η συμφωνία εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η αγοράστρια εταιρεία υποχρεούται αρχικά να εξαγοράσει μέχρι περίπου το 50% των μετατρέψιμων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει με την εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών.

    Η United έχει δεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της ελληνικής εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησής του και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Όπως είχε αναφερθεί κατά την επίσημη ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας στο τέλος Μαΐου, «οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα».

    Τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου στο μεταξύ αναμένεται η Forthnet να λανσάρει εμπορικά τη νέα της υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας (ως εικονικός πάροχος) στοχεύοντας αρχικά στην πελατειακή της βάση.



    ΣΧΟΛΙΑ