• Business

    Σε τιμές… χρεοκοπίας με «κούρεμα» 87,1% τα ομόλογα των Folli Follie

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Σε τιμές… χρεοκοπίας διαπραγματεύονται πλέον τα δύο μεγάλα ομόλογα της Folli Follie, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προχωρήσει από μόνες τους σε ένα πολύ «βαθύ κούρεμα» της ονομαστικής τους αξίας κατά 87,1%. Μετά και από το χθεσινό σφυροκόπημα των πωλητών, κανένας από τους ομολογιούχους δεν φαίνεται να πιστεύει ότι θα εξοφληθούν στο ακέραιο τα συνολικά 381,5 εκατ. ευρώ, των δύο εκδόσεων της αμαρτωλής εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ειδικά μάλιστα, όταν οι προσφερόμενες τιμές για τα δύο αυτά ομόλογα έχουν οδηγήσει την αποτίμησή τους, στα 49,3 εκατ. ευρώ…

    Όπως προκύπτει από τα χθεσινοβραδινά στοιχεία, το ελβετικό ομόλογο των Folli  έκανε την τελευταία πράξη του στο 9% της ονομαστικής του αξίας. Δηλαδή στα 9 σεντς  για κάθε 100 που  πρέπει να αποπληρωθούν στη λήξη του. Κάποια στιγμή μάλιστα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι  αγοραστές έφτασαν να βάλουν τιμές μέχρι και στο… 2% της ονομαστικής αξίας, χωρίς όμως να γίνουν πράξεις.

     Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε πέρσι, έχει ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι  3,25% και λήγει στις 2 Νοεμβρίου του 2019, όταν και η Folli θα πρέπει να πληρώσει την ονομαστική του αξία, η οποία είναι 150 εκατ. βελγικά φράγκα. Ή 132 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για την απάτη που στήθηκε, διογκώνοντας πλασματικά τις οικονομικές επιδόσεις  της αμαρτωλής εταιρείας,  έγινε πια πεποίθηση στους ομολογιούχους ότι δεν γίνεται να περιμένουν πολλά.

    Αυτός είναι ο λόγος της κατάρρευσης του ομολόγου, για το οποίο η διαπραγμάτευση στο 9% σημαίνει αξία ισοδύναμη με 11,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 132 εκατ. (150 εκατ. ελβετικά φράγκα), η οποία και συνιστά το 100% της ονομαστικής και πληρωτέας ομολογιακής έκδοσης.

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης της… απελπισίας που έχει κυριεύσει του ομολογιούχους, αρκεί να αναλογιστεί  κανείς, ότι όποιος αγοράσει σήμερα το ελβετικό ομόλογο των Folli και πληρωθεί κανονικά στη λήξη του, τότε, μαζί και με τα επιτοκιακό κουπόνια, θα έχει συνολική απόδοση της τάξεως του… 1.500%. Όμως, οι πωλητές, για ένα τέτοιο (θεωρητικό) κέρδος, αφού δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

    Από την άλλη πλευρά, οι λιγοστοί αγοραστές «στοιχηματίζουν» λίγα κεφάλαια στην προοπτική να πάρουν περισσότερα, αν τυχόν το διαφαινόμενο «κούρεμα» είναι μικρότερο από εκείνο που τώρα «βλέπει» η αγορά.

    Μετατρέψιμο σε… ψίχουλα

    Όμως η Folli Follie έχει κι ένα δεύτερο ομολογιακό, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, έχει ετήσιο επιτόκιο 1,75% και λήγει στις 3 Ιουλίου του 2019, οπότε και πρέπει να πληρωθούν 249,5 εκατ. ευρώ, που είναι η ονομαστική του αξία. Με τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης να είναι στο 15% της ονομαστικής αξίας, σημαίνει ότι το ομόλογο αυτό η αγορά το αποτιμά τώρα στα 37,4 εκατ. ευρώ…

    Και τα δύο αυτά ομόλογα έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ενώ εκ φύσεως η διαπραγμάτευσή τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και με  διμερείς συμφωνίες, ενέχει αρκετές γκρίζες πτυχές. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές διαπραγμάτευσης που αντικρίζουν το φως της δημοσιότητας.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, η κρατούσα αίσθηση  είναι τα ομόλογα της Folli Follie θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε αναδιάρθρωση, όπως εύσχημα αποκαλείται τα κούρεμα» των υποχρεώσεων. Ο πιθανότερος δρόμος για να συμβεί αυτό, είναι η υπαγωγή της Folli σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, με τους ομολογιούχους να μετατρέπονται σε… μετόχους της εταιρείας, έναντι των απαιτήσεών τους.

    Η «μαύρη αλήθεια»

    Σε αδρές γραμμές το συμπέρασμα για το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie είναι τούτο: Ο Κουτσολιούτσος έστησε μια εταιρεία, τη φούσκωσε με… αέρα με κοπανιστό και φρόντισε να βγάλει λεφτά από τις πωλήσεις μετοχών, σε τιμές αδικαιολόγητα ψηλές.

    Παράλληλα βέβαια, με αυτές τις αλχημείες, βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το παραμύθι της ισχυρής εταιρείας και να πάρει και το χρήμα των ομολογιούχων για λογαριασμό της Folli Follie.

    Αυτή είναι η «μαύρη αλήθεια», με βάση τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, που σαφώς θα έχουν και συνέχεια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Η απλή ερώτηση που δεν έγινε ποτέ



    ΣΧΟΛΙΑ