Δεν κατευνάζει τα πνεύματα η είδηση για την τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου την επόμενη εβδομάδα, σχετική με τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που πάγωσε απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, με αναδρομική ισχύ.

Αυτό είναι τουλάχιστον ένα πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από την αντιπαραβολή απόψεων του πάρεδρου του ΣτΕ, Δημήτρη Πυργάκη με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, στο συνέδριο ακινήτων του RED, χθες.

1

Αναδρομώντας το χρόνο, ο κ. Πυργάκης είπε πως ο χώρος του πολεοδομικού δικαίου έχει προβλήματα ανομίας και διαφθοράς, που οφείλονται στο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας πως ο ΝΟΚ του 2012, περιείχε και πολεοδομικές ρυθμίσεις όπως ο συντελεστής δόμησης, κάτι που «νοθευε τον πολεοδομικό σχεδιασμό που διέπεται και από τις ευρωπαϊκές αρχές».

«Αν μπορούσε το ΣτΕ να τιμωρήσει τους πολιτικούς κι όχι τους πολίτες για την αναρχία, θα ήμουν σύμφωνος μαζί του. Δε μπορούν οι πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με ξαφνικό θάνατο. Ο χρόνος για το ΣτΕ δεν υφίσταται ως έννοια, πήρε 13 χρόνια να καταπέσει ένας νόμος. Η απόφαση δε μπορεί να ακυρώνει νόμιμες διοικητικές πράξεις, είναι καταστροφή να ορίζεται να φύγουν οι επενδύσεις», απάντησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υποστηρίζοντας πως μία λύση θα ήταν να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ορίζοντα τριών ή τεσσάρων ετών (σ.σ. ΤΕΕ και ΥΠΕΝ έχουν αναλάβει να εκπονήσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) κι έπειτα να βγει απόφαση από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

«Αν η εκτελεστική εξουσία λειτουργεί με κανόνες που ξηλώνει η δικαστική εξουσία, πού είναι το κράτος δικαίου;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Δεληκανάκης, ιδρυτής και CEO της Southrock Asset Management, προσθέτοντας από την πλευρά του πως η Ελλάδα γυρνά 20 χρόνια πίσω σε όρους εμπιστοσύνης. «Γιατί είναι κακή η αύξηση του ύψους των κτιρίων όταν μειώνεται το αποτύπωμά τους; Με αυτό το σκεπτικό δε θα υπήρχε Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με το Φώτη Γιόφτσιο, διευθύνοντα σύμβουλο της Ten Brinke Ελλάδας, η απόφαση του ΣτΕ βάζει σε διαφορετικές ταχύτητες υφιστάμενες οικοδομικές άδειες, οι οποίες για να εκδοθούν έχουν πληρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τις μελέτες κάθε έργου. «Έκανα τεράστιο αγώνα να πείσω τους Ολλανδούς να κοιτάξουν σοβαρά την Ελλάδα, αλλά με αυτή την απόφαση ήρθε στην επιφάνεια η ανασφάλεια. Πλήττεται το brand Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ολλανδικής πολυεθνικής, προσθέτοντας ότι «εάν η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε αναδρομική ισχύ, δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γιόφτσιο, η πολιτεία θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις. Απαντώντας στους συνομιλητές του για την αναδρομικότητα της δικαστικής απόφασης, ο πάρεδρος του ΣτΕ εξήγησε ότι «οι οικοδομικές άδειες των οποίων η ισχύς παρατεινόταν φαίνονταν ανενεργές. Υπάρχουν άδειες που βγήκαν μετά τις παραπεμπτικές αποφάσεις του ΣτΕ», παραδεχόμενος πως έγινε σοβαρή απόπειρα από το ΣτΕ να μην εφαρμόσει αναδρομικά την απόφαση το δικαστήριο. «Ο κάτοικος ενός νησιού που βλέπει να χτίζεται ένα ξενοδοχείο ή ο γείτονας ενός μεγαθήριου, έχει δικαίωμα να προσβάλει την άδεια. Θεωρείτε ότι φταίει το ΣτΕ για τις αποφάσεις; Ο παράγοντας που παρανομεί και δημιουργεί την καταστροφή της χώρας;» σήκωσε το γάντι ο κ. Πυργάκης, για να λάβει από τον πρόεδρο του ΤΕΕ την απάντηση «Το ΣτΕ αργεί, δεν παρανομεί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τροπολογία που θα κατατεθεί θα δημιουργεί έναν προστατευτικό μανδύα για όσους ξεκίνησαν εργασίες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου – οπότε εκδόθηκε η απόφαση –, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να χτίσουν με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ. Για τις περιπτώσεις ανάκλησης αδειών, θεωρείται επίσης ότι θα προβλέπεται αποζημίωση επί του φόρου της εκδοθείσας άδειας και των παραβόλων.

Διαβάστε επίσης

Οι λιανέμποροι που περιμένουν υπεραξίες από το άνοιγμά τους στον τουρισμό

Σκηνικό πολέμου στήνεται στο Ελληνικό: Με προσφυγές κατά Γλυφάδας και Αλίμου απειλεί ο Κωνσταντάτος

Τεχνική Ολυμπιακή: Οι business του Στέγγου στο real estate από τη Βούλα έως τις ΗΠΑ